LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Neobično slavlje

Popis najluđih običaja za novogodišnju večer

Tajlanđani se polijevaju vodom, a Rumunji slušaju svoje životinje – donosimo najneobičnije načine na koje možete provesti novogodišnju večer.

Tajlanđani se polijevaju vodom, a Rumunji slušaju svoje životinje – donosimo najneobičnije načine na koje možete provesti novogodišnju večer.

Stiže nam najluđa večer u godini. Svi imaju planove – netko će izaći u klub, a netko će se odlično provesti kod kuće na kauču.  Za sve one znatiželjne avanturiste Studentski.hr je pripremio pregled nekoliko najluđih i najneobičnijih načina na koje pripadnici različitih kultura slave novogodišnju večer. Tko zna, možda im se stignete i priključiti.

Tajlanđani se polijevaju vodom

Tajlanđani staru godinu ispraćaju na Songkran vodenom festivalu. Taj festival jedan je od najvažnijih događaja u budističkom kalendaru. On označava kraj stare i početak nove godine, a upotreba vode simbolički označava pročišćenje od svih nedaća stare godine Festival je započeo iz običaja u kojemu su Tajlanđani izlijevali vodu po glavama članova svojih obitelji i prijatelja, čime bi im zaželjeli sreću u novoj godini. Danas se održava u mnogim gradovima, među kojima se posebno ističu proslave u Bangkoku i Chiang Maiju, a sudionici festivala polijevaju se kantama, vodenim pištoljima i vrtnim cijevima.

Izvor: Chicovila/Flickr

Irci lupaju kruhom

Svi oni koji ne vole gluten ili ga ne smiju konzumirati mogu se uputiti u Irsku i s tamošnjim obiteljima sudjelovati u jednom veoma zanimljivom običaju. Naime, Irci na novogodišnju večer kruhom udaraju na vrata svojih obiteljskih domova ili zidova kako bi otjerali „loše duhove”, a prizvali one dobre.

Rumunji slušaju životinje

Sve one koji su kao dr. Dolittle pokušavali razumjeti svoje ljubimce, ali u tome nisu uspjeli, čeka mnogo sreće u 2020. godini – ili barem tako kažu Rumunji. Naime, u Rumunjskoj je običaj da vlasnici životinja na Staru godinu pažljivo slušaju svoje ljubimce, a ako im oni nešto poruče – to označava lošu sreću.

Čileanci ne piju vino, već jedu grožđe

U Čileu sudionici  proslave u ponoć pojedu dvanaest bobica grožđa – po jednu za svaki mjesec u godini – te pritom zažele želje koje bi im se u tim nadolazećim mjesecima trebale ispuniti. Također, Čileanci koji vole putovati tijekom novogodišnje večeri uzimaju svoje prazne kofere te ih „odvode u šetnju” po kvartu kako bi im se sljedeće  godine posrećilo da više putuju.

Izvor: Jauladeardilla/Flickr

Danci razbijaju tanjure

Za razliku od Iraca Danci u ulazna vrata ne lupaju kruhom već – tanjurima. Njihov je običaj da na novogodišnju večer razbijaju tanjure o vrata svojih susjeda. Onaj susjed koga sljedeće jutro pred kućnim vratima dočeka najveća hrpa razbijene keramike imati će najviše prijatelja i sreće u nadolazećoj godini.

Meksikanci paze na boju donjeg rublja

Ako vas novogodišnja večer zatekne u Meksiku, pripazite na boju svojeg donjeg veša. Meksikanci vjeruju kako će vam crveno rublje donijeti ljubav, dok će vas, ako na novogodišnju večer nosite žuto rublje, u sljedećoj godini čekati bogatstvo i uspjeh.

FOTO: PINTEREST