LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prodaju se po visokoj cijeni

Police vam krase knjige o Harryju Potteru? Neka hrvatska izdanja vrijede pravo bogatstvo!

U zadnje su vrijeme knjige o Harryju Potteru postale jako tražene na tržištu, a i u antikvarijatima ih je gotovo nemoguće nabaviti.

U zadnje su vrijeme knjige o Harryju Potteru postale jako tražene na tržištu, a i u antikvarijatima ih je gotovo nemoguće nabaviti.

Iako na hrvatskom jeziku postoji nekoliko izdanja knjiga o Harryju Potteru, upravo ona prva u izdanju Algoritma s prijevodom Zlatka Crnkovića i Dubravke Petrović prva su koja svima padnu na pamet kad pomisle na knjige o najdražim nam čarobnjacima. 

Oni malo stariji studenti još se uvijek sjećaju uzbuđenja kad bi izlazila nova knjiga i moljenja roditelja da je kupe. Nastavak po nastavak, uspjeli smo skupiti većinom sva izdanja, a mnogima od nas još i danas stoje na počasnom mjestu unutar police s knjigama.

No, u zadnje su vrijeme upravo ta izdanja tvrdih korica i lijepih naslovnica postala jako tražena na tržištu, a i u antikvarijatima ih je gotovo nemoguće nabaviti. Na Njuškalu se pojedine knjige, bez obzira bilo prvo, drugo, četvrto ili neko kasnije izdanje u pitanju, prodaju po 300 do 500 kuna. 

Neki prodaju i cijele komplete knjiga. Za one lošije očuvane, lijepljenih korica i pohabanih hrbata, u jednom oglasu stoji cijena od čak 1 700 kuna

Prodaje se i jedan komplet rabljenih knjiga u nešto boljem stanju i to po cijeni gotovo duplo skupljoj – 3 100 kuna. Za svaku knjigu ovaj kupac mogao bi dobiti gotovo 450 kuna, što je više nego duplo skuplje od originalne cijene knjige. 

Knjigoljupci nerijetko nailaze na nerazumijevanje okoline kada svojim policama pune knjige. Nekome tko ne čita ponekad je nepojmljivo zašto bi netko potrošio novac na knjigu koju će jednom pročitati (ili ne pročitati) i zaboraviti na nju. 

No, čini se da je kupovanje knjiga o Harryju Potteru bila – investicija. Ipak, to ne znači da svoje književno blago trebate oglasiti na Njuškalu. Vjerujemo da se veliki obožavatelji zgražaju i od same pomisli na to. 

Čak i ako bajkovit svijet Hogwartsa više ne igra važnu ulogu u vašim životima, ako odavno već ne provodite Božić uz maraton filmova i ako te vrijedne knjige na vašim policama doista samo skupljaju prašinu, razmislite prije nego što ih prodate. Naš svijet možda nije čaroban, ali to ne znači da čarolija Harryja Pottera u njemu ne djeluje. Ako ništa drugo, imaju tu moć da nas vrate u bezbrižan svijet djetinjstva

FOTO: STUDENTSKI.HR