LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Uhvati ritam

Ples pozitivno utječe na rad mozga

Ples je odličan način za održavanje i poboljšavanje mnogih funkcija mozga. Može povećati živčanu povezanost jer koristi nekoliko funkcija mozga odjednom: racionalnu, glazbenu, kinetičku i emocionalnu.

Ples je odličan način za održavanje i poboljšavanje mnogih funkcija mozga. Može povećati živčanu povezanost jer koristi nekoliko funkcija mozga odjednom: racionalnu, glazbenu, kinetičku i emocionalnu.

Sve koji volite zagospodariti plesnim podijem će iznenaditi činjenica da si radite vrlo dobru uslugu. Ples je više od zabavne aktivnosti koju dijelite s prijateljima ili partnerom; ples ima nevjerojatnu moć poboljšanja funkcije mozga. Saznajte što točno ples čini vašem mozgu.

1. Poboljšava neuroplastičnost

Studija koju je proveo Albert Einstein na Medicinskom fakultetu u New Yorku, koja je objavljena u New England Journal of Medicine, je tijekom perioda od 21 godinu pratila građane starije od 75 godina. Istraživači su mjerili mentalnu bistroću tako da su pratili stope demencije. Cilj studije je bio pronaći imaju li fizičke ili kognitivne rekreacijske aktivnosti utjecaja na mentalnu bistroću pojedinca.

Studija je otkrila da neke kognitivne aktivnosti utječu na bistroću uma, ali skoro nijedna od fizičkih aktivnosti nije imala utjecaja. Jedina iznimka je bila ples. Često plesanje smanjuje rizik od demencije za 76%.

Ljudi koji često plešu imaju veće kognitivne rezerve i povećanu složenost živčanih sinapsi, objasnio je neurolog dr. Robert Katzman. Ples je smanjio rizik od demencije tako što povećava te živčane kvalitete. Ples može potaknuti mozak da kontinuirano stvara nove živčane puteve što pripomaže neuroplastičnosti.

2. Učinit će vas inteligentnijima

Što se misli pod pojmom inteligencija? Ako je naša reakcija na neku situaciju automatska (odnos stimulanta i reakcije je automatski) tada je opće prihvaćeno da je tu riječ o inteligenciji. Kada mozak procjenjuje nekoliko valjanih reakcija i namjerno odabere jednu, proces se smatra inteligentnim. Jean Piaget izjavio je da je inteligencija ono što koristimo kad ne znamo što trebamo poduzeti.

Jednostavno rečeno, suština inteligencije je donošenje odluka. Kako bi povećali mentalnu bistroću, najbolje je baviti se aktivnostima koje zahtijevaju brze odluke. Ples je primjer brze aktivnosti koja zahtijeva žurno donošenje odluka. Traži trenutne odgovore na pitanja poput Gdje da se okrenem? Koliko brzo da se krećem? Kako reagirati na pokrete partnera? Ples je odličan za održavanje i poboljšanje inteligencije.

3. Poboljšava memoriju mišića

Članak The Cognitive Benefits of Movement Reduction: Evidence From Dance Marking kaže da plesači mogu postići složene pokrete jednostavnije kad prođu proces „označavanja“ – laganog kretanja kroz pokrete kodiranjem svakog pokreta.

Istraživač Edward Warburton, bivši profesionalni baletan, i njegove kolege su zavirili u „razmišljanje iza plesa“. Pronašli su da je označavanje smanjilo „borbu“ između kognitivnih i fizičkih dijelova plesa, i prilikom toga pružilo plesačima šansu da zapamte i ponove poteze sa većom točnosti. Zaključak je da vizualno zamišljanje pokreta i označavanje mogu poboljšati memoriju mišića. Ova vrsta vizualizacije i označavanja, koja se uči kroz ples, se također može koristiti u drugim strukama i situacijama.

4. Usporava starenje i pojačava memoriju

Dr. Katzman vjeruje da su složenije živčane sinapse bolje. Vjeruje da bi trebali poduzeti što je god moguće da stvaramo nove živčane puteve, a ples je izvrstan način za postizanje toga.

Kako starimo, ćelije mozga odumiru i sinapse postaju slabije. Teže pamtimo imenice, poput imena i ljudi, zato što postoji samo jedan živčani put koji vodi do tih spremljenih informacija. Ako učimo nešto novo, poput plesa, možemo poraditi na izgradnji različitih i mnogobrojnih mentalnih puteva. Ako se jedan put izgubi kroz starenje, tada može postojati alternativni put kojim možemo pristupiti spremljenim informacijama i sjećanjima.

5. Pomaže u sprječavanju vrtoglavice

Jeste li se ikad zapitali kako se plesačima baleta nikad ne zavrti u glavi dok izvode piruete? Istraživanjem se došlo do zaključka da kroz godine vježbe i treninga, plesači dobiju sposobnost potiskivanja signala iz organa za ravnotežu u unutarnjem uhu koji su povezani sa malim mozgom.

Dr. Barry Seemungal iz Odjela za medicinu na Sveučilištu Imperial u Londonu objašnjava da nije korisno da plesač baleta osjeća vrtoglavicu ili gubi ravnotežu. Njihov mozak se prilagodi tijekom godina treninga kako bi potisnuo te reakcije. Posljedično, signal koji odlazi u dijelove mozga koji upravljaju doživljajem vrtoglavice u cerebralnom korteksu je slabiji, što plesače čini otpornijima na osjećaj vrtoglavice.

Ako patite od vrtoglavice, tada je planiranje bilo kojeg oblika plesa dobar način da riješite taj problem. Ples će poboljšati funkciju malog mozga, što može pomoći kod ravnoteže i smanjiti osjećaj vrtoglavice. Ne trebate biti profesionalni plesač kako bi to postigli – ples na bilo kojoj razini će pomoći.

Ples je odličan način za održavanje i poboljšavanje mnogih funkcija mozga. Ples može povećati živčanu povezanost jer koristi nekoliko funkcija mozga odjednom: racionalnu, glazbenu, kinetičku i emocionalnu. Povećana živčana povezanost može koristiti mozgu kako stari. Stoga, plešite sad i plešite često!

FOTO: FLICKR/SCOTT ROBINSON