LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Jeste li znali

Ovih 5 neočekivanih namirnica ima neograničen rok trajanja

Ne bacajte ove namirnice kad ih pronađete na dnu ormarića, samo pripazite na to kako ih skladištite i trajat će vam godinama.

Ne bacajte ove namirnice kad ih pronađete na dnu ormarića, samo pripazite na to kako ih skladištite i trajat će vam godinama.

Iako ćete na velikoj većini namirnica vidjeti oznake najbolje upotrijebiti do datuma, to ne znači nužno da te namirnice prestaju biti upotrebljive nakon što taj rok prođe. Naravno, treba uzeti u obzir način na koji se namirnice skladište jer to uvelike utječe na njihovu kvalitetu.

1. Med
Zbog njegova sastava, koji čini samo 17% vode, nije pogodan za razvoj bakterija, stoga se može samo kristalizirati (polijte teglu vrućom vodom da se vrati u tekuće stanje), ali ne i pokvariti.

2. Bijela riža
Za ovu je namirnicu vrlo važno da stoji u posudi koja je čvrsto zatvorena. Ako pripazite na to, moći ćete još dugo uživati u njoj.

3. Čisti ekstrakt vanilije
Ovaj neobičan sastojak sadrži čak 40% alkohola, zbog čega može jako dugo ostati u izvrsnom stanju, tako da ga možete kupiti čak i ako ne radite kolače tako često.

4. Sojin umak
Donosimo dobre vijesti za sve ljubitelje azijske hrane jer ovaj neizostavni dodatak nema rok trajanja zbog velike koncentracije soli, ali morate ga dobro zatvoriti i držati u tamnom ormariću.

5. Kokice
Sigurno ste barem jednom pronašli kokice negdje duboko u ormariću, ali niste bili sigurni možete li ih još uvijek koristiti. Ako su dobro zatvorene, kokice mogu trajati godinama, ali ne i one u vrećicama za mikrovalnu.

Smanjite bacanje hrane tako što pazite na rokove i educirate se o tome što se može duže koristiti kako biste pridonijeli očuvanju okoliša.

FOTO: PIXABAY