LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveti Nikola

Ovaj detalj o životu svetog Nikole sigurno niste znali

Iako su sveci u pravilu vrlo blagi i dobroćudni, sveti Nikola pokazao je da ni s njima nema šale.

Iako su sveci u pravilu vrlo blagi i dobroćudni, sveti Nikola pokazao je da ni s njima nema šale.

325. godine, car Konstantin organizirao je vijeće u Nikeji, koje je upamćeno kao prvo ekumensko vijeće ikad organizirano. Na njega je došlo više od 300 biskupa koji su raspravljali o Svetom Trojstvu. 

Arije, prezbiter iz Egipta, objašnjavao je da Isus nije jednak u hijerarhiji Bogu Ocu. Unatoč tome što je takav stav proglašen herezom, Arije ga je nastavio žestoko zagovarati i drugi su pažljivo slušali. Ipak, jednom od njih se takvo izlaganje izrazito nije svidjelo, navode u Centru sv. Nikole.

Naime, sveti Nikola postajao je sve ljući i ljući zbog takvog izlaganja pa je ustao, došao do Arija i ― ošamario ga!

Ostali biskupi su bili šokirani i odveli su svetog Nikolu caru Konstantinu. Konstantin je rekao da mu oni sami trebaju izreći kaznu, pa su skinuli s njega vjersko znamenje i zatvorili ga.

Nikola se tada pokajao i molio za oprost, iako je ostao pri svojim uvjerenjima. Tada su se ukazali Isus i Marija koji su mu vratili znamenje i dali molitvenik. Kada se stražar vratio ujutro, zatekao je svetog Nikolu sa obučenim znamenjem i lancima na podu kako mirno čita molitve.

Kada je Konstantin saznao za to, zatražio je da se oslobodi svetog Nikolu i vraćene su mu biskupske ovlasti. Scena razljućenog Nikole kako dijeli ćuške prikazana je na brojnim pravoslavnim ikonama.
FOTO: WIKIMEDIA COMMONS