LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
U Peruu lubanja morskog „čudovišta” ukazuje na strašnog drevnog grabežljivca

Otkriveno drevno biće iz dubina

Znanstvenici smatraju da je drevni sisavac bio bazilosaurus, dio obitelji vodenih kitova, čiji suvremeni potomci uključuju kitove, dupine i pliskavice.

Znanstvenici smatraju da je drevni sisavac bio bazilosaurus, dio obitelji vodenih kitova, čiji suvremeni potomci uključuju kitove, dupine i pliskavice.

Paleontolozi su iskopali lubanju divljeg morskog grabežljivca, drevnog pretka suvremenih kitova, koji je nekoć živio u pretpovijesnom oceanu koji je prekrivao dio današnjeg Perua, objavili su nedavno znanstvenici.
– Otprilike 36 milijuna godina stara dobro očuvana lubanja iskopana je netaknuta prošle godine iz stijena suhih od kostiju peruanske južne pustinje Ocucaje, s redovima dugih, šiljastih zuba za jedenje tuna te morskih pasa i duljine 17 metara. – rekao je Rodolfo Salas, šef paleontologije na Peruanskom nacionalnom sveučilištu San Marcos na konferenciji za novinare.
Znanstvenici smatraju da je drevni sisavac bio bazilosaurus, dio obitelji vodenih kitova, čiji suvremeni potomci uključuju kitove, dupine i pliskavice. Basilosaurus znači kraljevski gušter. Iako životinja nije bila gmaz, njeno dugo tijelo moglo se kretati poput divovske zmije.
– Bilo je to morsko čudovište. – rekao je Salas, dodajući da lubanja, koja je već izložena u sveučilišnom muzeju, možda pripada novoj vrsti bazilosaura. 
Znanstvenici vjeruju da su prvi kitovi evoluirali od sisavaca koji su živjeli na kopnu prije otprilike 55 milijuna godina, oko 10 milijuna godina nakon što je asteroid udario u blizini današnjeg meksičkog poluotoka Yucatan, zbrisavši većinu života na Zemlji, uključujući dinosaure. Do kasnog eocena (prije između 56 i 34 milijuna godina), kitovi su se u potpunosti prilagodili morskom životu.

Više od 50 posto doktorata znanosti dobivaju žene, ali i dalje ih ima manje u tijelima koja donose odluke


Salas je objasnio da je, kada je drevni bazilosaurus umro, njegova lubanja vjerojatno potonula na površinu morskog dna, gdje je brzo zakopana i sačuvana.

Prema istraživačkom timu, kitovi još nisu evoluirali, a gotovo svi kitovi bili su morski makropredatori. Pustinja Ocucaje bogata je fosilima, rekli su istraživači, pružajući znanstvenicima 42 milijuna godina vrijedne evolucijske dokaze. Ostali fosili koji su tamo pronađeni uključuju četveronožne patuljaste kitove, dupine, morske pse i druge vrste iz razdoblja miocena (prije između 23 milijuna i pet milijuna godina).
– U to doba, uvjeti za fosilizaciju bili su vrlo dobri u Ocucaju. – rekao je.
IZVOR: NBC
FOTO: UNSPLASH