LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Klimatske promjene

Osam načina kako i vi možete spasiti planet

Savjetujemo vam kako recikliranjem, ispravnom prehranom, odabirom odjeće i općenito načinom života možemo pomoći zaštititi okoliš i svoje zdravlje.

Savjetujemo vam kako recikliranjem, ispravnom prehranom, odabirom odjeće i općenito načinom života možemo pomoći zaštititi okoliš i svoje zdravlje.

Hrvatska je turistička destinacija poznata po prirodnim ljepotama koje trebamo čuvati. Očuvanje planeta zapravo bi trebao biti globalni pokret. Tome i vi možete doprinijeti već danas ako u svakodnevne navike uvedete neke od ovih malih promjena.

1. Reciklirajte

Minuta za razvrstavanje stakla, plastike, papira, metala i biootpada dovodi do smanjenja onečišćenja zraka, očuvanja sirovina i štednje energije. Nastaju novi reciklirani proizvodi. To možda već znate, ali uvijek se dobro podsjetiti. No možda ne znate da se svake godine u svijetu posječe 15 milijardi stabala, a to je 46 posto manje stabala od nastanka ljudske civilizacije. Velik dio sječe se zbog proizvodnje papira, a svaka tona recikliranog papira može sačuvati 17 stabala, 1438 litara ulja i 26.497 litara vode. Tih 17 stabala može apsorbirati 113 kilograma ugljikovog dioksida, stoga odaberite proizvode koji se mogu reciklirati.

2. Malo više salate

Jeste li znali da je za proizvodnju jednog kilograma pšenice potrebno 150 litara vode, a za jedan kilogram mesa čak 15.000 litara? Polovica ukupne svjetske proizvodnje vode troši se zbog masovnog uzgoja stoke. Nezamisliva je patnja životinja u uvjetima na farmama. Dokazano je da je prerađeno meso kancerogeno, a i za crveno meso postoje snažne indikacije. Uvedite vegeterijanski menu barem nekoliko puta tjedno, ako već ne zbog etičkih i moralnih razloga, onda radi vašeg zdravlja.

Šarena salata, FOTO: Petra Sedlanić

3. Održiva moda

Na ovogodišnjim sniženjima možda bismo pri odabiru nove odjeće trebali ubaciti neke nove varijable. Briga za okoliš i zdravlje dovoljni su argumenti. Odjeća koja nije organska može biti štetna za zdravlje zbog prisutnosti štetnih kemijskih spojeva. Istraživanje Greenpeacea od prije nekoliko godina pokazalo je da odjevni predmeti poznatih svjetskih brendova sadrže štetne kemijske spojeve. Neki od njih uveli su odjeću od organskih materijala i smanjili razinu štetnih supstanci, ali postavlja se pitanje što je s odjećom u svim ostalim prodavaonicama. Birajte odjeću od organskog pamuka, lana ili eukaliptusa. Svila, osim što će svaku kombinaciju učiniti elegantnom, nije štetna za okoliš. Postoji i tzv. svila mira izrađena bez ubijanja dudovih svilaca.

4. LED-svjetiljke

Za učenje možete koristiti LED-svjetiljke ili žarulje. Svjetlost je LED-svjetiljki kvalitetnija jer ne sadrži infracrveni spektar koji je štetan za oči i kožu. LED rasvjeta može doći i u više nijansi, pa možete izabrati onu koja vam najviše odgovara. Potrošnja energije koju koristi LED-rasvjeta smanjena je na najmanje 50 posto u usporedbi s ostalim tehnologijama rasvjete i te su svjetiljke ekološki prihvatljive.

5. Vlastita bočica

Ekološki i zdravstveno najprihvatljivije je koristiti staklene bočice. Plastika se teže razgrađuje od stakla i može sadržavati opasni BPA ili Bisfenol A koji pod utjecajem svjetla ili topline prelazi u tekućinu koju pijemo, a plastične bočice najčešći su otpad u oceanima svijeta.

FOTO: Pixabay

6. Platnene vrećice

Svaki puta kada odbijemo kupiti plastičnu vrećicu učinili smo dobro djelo. Proizvodnja plastičnih vrećica generira potrošnju velikih količina vode i nafte. Plastične vrećice u morima razaraju staništa. Od plastike ugiba oko milijun riba, kornjača, sisavaca i ptica svake godine Najbolje je koristiti platnene, pamučne i reciklirane vrećice.

7. Punjive baterije

Punjive baterije imaju 28 puta manji utjecaj na globalno zatopljenje, 30 puta manji utjecaj na zagađenje zraka i 12 puta manji na zagađenje vode, a i lakše ih je reciklirati od običnih pa imaju minimalan utjecaj na okoliš. Obične svakako treba reciklirati jer sadrže olovo i živu. Toplomjere bi također trebalo reciklirati. Kutije za recikliranje mogu se pronaći u trgovačkim centrima.

8. Vožnja biciklom po gradu

Ako vozimo bicikl, možemo izbjeći prometne gužve, istražiti skrivene ulice grada te smo ujedno društveno odgovorniji i radimo dobro djelo za kakvoću zraka u našem gradu. Na stranici sindikata biciklista imate kartu biciklističkih staza koja će vam olakšati vožnju kroz grad.

Pokušajte uštedjeti novac na odlascima u kazalište, izlascima i kulturnim sadržajima preko studentskih popusta i odvojite dio od onog što ste uštedjeli za okoliš ili napuštene životinje kojima treba malo hrane i možda pokoja topla riječ. Ili barem zasadite jedno malo drvo.

FOTO: PINTEREST