LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sigurnost na internetu

Online prijevare kojih niste ni svjesni

Prijevare s računima, krađe identiteta i osobnih podataka, krivotvorenje mrežnih stranica, prijevare u online trgovinama najveće su opasnosti tzv. kibernetičkog kriminala. Upozoravamo na neke od mogućih načina prijevara.

Prijevare s računima, krađe identiteta i osobnih podataka, krivotvorenje mrežnih stranica, prijevare u online trgovinama najveće su opasnosti tzv. kibernetičkog kriminala. Upozoravamo na neke od mogućih načina prijevara.

Premda se tema online prijevara spominje otkako je interneta, njihovo se postojanje često zanemaruje i nismo ih ni svjesni. Ovo je organizirana vrsta kriminala, a zabilježen je niz različitih domišljatih prijevara. Donosimo neke od njih.

Neočekivani zahtjev za prijateljstvo

Kad primijetite nekog s čudnim imenom da vam je poslao zahtjev za prijateljstvo, postoji mogućnost da se radi o jednom obliku prijevare.

Nakon što potvrdite prijateljstvo, prevaranti mogu pristupiti osobnim informacijama i koristiti ih kako bi došli do vašeg bankovnog računa. Ovo postižu tako da saznaju imena vaše rodbine, kao i vaš rođendan te ih koriste kako bi odgovorili na tajna pitanja ili čak otkrili vaše lozinke. 

Kako to izbjeći?

Jednostavno: ne prihvaćajte pozive za prijateljstvo koji dolaze od stranaca. Također, što god radili, ne dijelite privatne informacije koje bi se mogle iskoristiti za logiranje na bankovni račun.

Besplatni Wi-Fi hotspot

Ova je opcija odlična kad se nalazite u stranom gradu ili kafiću, a baš vam je ponestalo besplatnoga interneta. Nažalost, to može biti nesigurno. Ova prijevara radi na naoko jednostavan način. Kriminalac pomoću laptopa uspostavi besplatan Wi-Fi hotspot u kafiću ili u zračnoj luci. Nakon što se spojite, osoba ima pristup vašem računalu te ga može pretražiti u potrazi za osobnim i financijskim podacima.

Kako to izbjeći?

U postavkama za svoje računalo i telefon isključite automatsko spajanje na otvorene Wi-Fi mreže te uključite opciju Ask to join new networks. Wi-Fi držite ugašenim osim kad ga zapravo koristite. Ako se želite pridružiti Wi-Fi mreži u kafiću, tražite zaposlenika ime mreže prije nego što se spojite. Nipošto ne pokušavajte raditi bilo kakve financijske transakcije na ovim mrežama. Ako putujete često, nabavite vlastiti lozinkom zaštićeni hotspot koji možete nositi sa sobom.

Kupnja proizvoda na lažnim internetskim stranicama

Naići na dvostruko jeftiniji proizvod koji dugo želite odlično je! Kakve li samo sreće! Umjesto za 7000 kn možete kupiti bicikl za samo 3000 kn, i to bez poštarine! Da vas ponovno razočaramo, vjerojatno je riječ o prijevari.

Kada kupujete online proizvode, morate biti jako oprezni jer ponekad neke stranice izgledaju toliko stvarno i autentično da je jako teško prepoznati prevaru. Cijena proizvoda koje te stranice nude i dvostruko su manje od stvarnih cijena tih proizvoda.

Kako to izbjeći?

Prije online kupnje svakako se savjetujte s nekim tko je već kupovao kod njih i ne nasjedajte na takve ponude. Ako ste u nedoumici i ne možete otkriti je li riječ o lažnoj stranici, postoji kontrolna stranica na kojoj možete provjeriti sigurnost stranice. Možete je pronaći na poveznici.

Prodaja proizvoda

Kad se nakupi mnoštvo stvari koje više ne koristimo, najbolje je prodati ih. Najlakše je prodati proizvode na internetu zahvaljujući nizu web-stranica napravljenih upravo za tu svrhu. No pritom je važno uzeti u obzir neke stvari.

Pripazite na očite znakove prijevare kao što su izbjegavanje plaćanja ili čudna obećanja. Ponekad organizacije šalju mailove govoreći kako su vam uplatile novac, međutim toga novca nema. Zatim vam šalju razne prijetnje, najčešće spominjući FBI. 

Kako to izbjeći?

Posebnu pozornost obratite na inzistiranje kupca da plati čekom, stranom valutom ili sustavom plaćanja, kao što su Western Union ili Moneygram. Osim toga, pripazite i kada kupac traži privatne podatke kao što su podaci o bankovnom računu, e-mail adresa, broj debitne ili kreditne kartice te bilo koje druge informacije koje se mogu koristiti za manipulaciju ili kada se kupac nalazi u drugoj zemlji.

U velikom su broju slučajeva zemlje podrijetla internetskih prijevara afričke zemlje te se s poboljšanjem računalne infrastrukture u njima javljaju i novi, kreativniji i uvjerljiviji oblici internetskih prijevara. U ovim slučajevima puno je teže doći do počinitelja zbog otežane razmjene podataka s policijskim službama tih zemalja, dok je razmjena podataka sa zemljama EU-a preko Europola i više nego dobra. 

Svaku sumnju u vezi s online računom odmah treba prijaviti banci, a pokušaj prijevare policiji, čak i ako niste postali žrtva.

FOTO: PIXABAY