LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
PEER PRESSURE

Okej je čekati: Prije prvog seksa postavite si ova 3 pitanja

Ovo su tri pitanja koja si morate postaviti prije nego se odlučite za ovaj čin, a ako na bilo koje od njih odgovorite negativno, onda ipak nije tvoj trenutak.

Ovo su tri pitanja koja si morate postaviti prije nego se odlučite za ovaj čin, a ako na bilo koje od njih odgovorite negativno, onda ipak nije tvoj trenutak.

Prema podacima sa službenih stranica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, prosječna dob stupanja u seksualne odnose u Hrvatskoj je 16-17 godina, a jedan dio ih se na taj čin odlučuje i s 15 ili ranije.

Ranom stupanju u seksualne odnose doprinosi i tzv. peer pressure ili pritisak vršnjaka. Tako se tinejdžeri na seksualne odnose odlučuju i iz razloga zato što su svi u njihovom društvu to već ''obavili'', zato što misle da će se tada osjećati starije ili biti popularniji, zbog straha da će njihov partner ili partnerica bez tog čina izgubiti interes za njih i prekinuti vezu i mnogih drugih razloga.

Niti jedan od tih razloga nije dovoljno dobar da bi se netko zbilja i odlučio na ovaj korak pa tako preporučujemo da si prije odluke postavite tri pitanja iz nastavka ovog teksta.

Imam li seksualnu želju?

Nema stvarnog razloga da bi se žurilo za seksualnim iskustvom, a ako nema seksualne želje – to je jedan razlog više da shvatite da to radite iz krivih razloga. U suprotnom biste se mogli naći u situaciji gdje ćete morati svladavati loša rana iskustva, što dugoročno može doprinijeti i vašoj percepciji seksualnog odnosa u budućnosti.

Mogu li otvoreno pričati o seksu?

Ono na što morate obratiti pozornost je i to možete li otvoreno razgovarati o samom činu seksa, a da vam pritom nije neugodno pitati i neka najosnovnija pitanja o samom činu ili mogućim posljedicama. Također, to se odnosi i na pitanja o tome jesu li vam partneri imali bilo kakve spolno prenosive infekcije, a jedno od bitnih pitanja je svakako i moguća trudnoća. Iako se pretpostavlja da ćete koristiti neke od metoda kontracepcija, trudnoću nikada nije moguće 100 posto isključiti.

Činim li to zbog sebe?

U vezama ponekad osjećamo potrebu činiti određene stvari kako bismo zadovoljili drugu osobu. Ta je želja apsolutno zdrava i neophodna za održavanje veze. Međutim, seks nije jedna od stvari koju bismo trebali činiti za bilo koga osim za sebe. Seksaj se jer TI želiš imati seks.i budite apsolutno sigurni da je to slučaj. Jedna sesija razgovora 'sa samim sobom' tu može pomoći.

Ako na bilo koje od ovih pitanja odgovorite negativno, preporučujemo da ovu ideju još uvijek ostavite idejom i da za prvi seks čekate pravi trenutak koji nikako ne ovisi o starosnoj dobi li tome jesu li drugi to već ''obavili''.
FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA