LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Film koji se jedva čeka

ODA KRALJU: Black Panther i bez glavnog glumca osvojio internet

Prva najava za drugi nastavak filma o Black Pantheru gotovo je završila na listi 10 najgledanijih najava u povijesti sa svojih impresivnih 172 milijuna pregleda preko svih društvenih mreža, ali je svejedno ostavila impresivan prvi dojam zahvaljujući veličanstvenim kadrovima, hvalevrijednim specijalnim efektima i otprije omiljenim likovima te bitnim pitanjem – tko će biti novi Black Panther?

Prva najava za drugi nastavak filma o Black Pantheru gotovo je završila na listi 10 najgledanijih najava u povijesti sa svojih impresivnih 172 milijuna pregleda preko svih društvenih mreža, ali je svejedno ostavila impresivan prvi dojam zahvaljujući veličanstvenim kadrovima, hvalevrijednim specijalnim efektima i otprije omiljenim likovima te bitnim pitanjem – tko će biti novi Black Panther?

Kada je 2020. godine objavljeno javnosti da je preminuo glumac Chadwick Boseman u svojoj 44. godini od raka, malo je reći da je ostavio svijet u šoku, ako se uzme u obzir da je rijetko tko i znao da se glumac bori sa zloćudnom bolesti. Osim što je Boseman tako ostavio iza sebe prazno mjesto među obitelji, prijateljima te kolegama, jednako je tako odnio sa sobom nedovršenu priču o liku koji je obilježio njegovu karijeru, kralju Wakande T'Challi i superheroju Black Pantheru.

Naravno, ubrzo nakon glumčeve smrti obožavatelji su se zapitali što će biti s T'Challinim prijestoljem i hoće li biti novih filmova o Black Pantheru, odnosno hoće li glumčeva smrt tako konkluzirati filmove o Wakandi. Odgovor je promptno došao na Comic Conu 2019. godine kada je objavljeno da će film iz 2016. godine dobiti svoj novi nastavak i, još važnije, da lik T'Challe neće biti recastan.

Novi val intrige proširio se među fanovima jer nije nikada rečeno tko će točno preuzeti Bosemanovu ulogu, ili u prijevodu, tko će točno glumca naslijediti kao novi superheroj. Na ovogodišnjem Comic Conu u San Diegu, koji se odvijao nakon stagnacije od 2 godine radi posljedica pandemije, u moru novosti vezanih za Marvelov filmski studio našla se i prva najava za film Black Panther: Wakanda Forever, koji svoju premijeru očekuje 11. studenoga ove godine. 

Sama najava definitivno je dignula prašinu iz mnogo razloga i nimalo iznenađujuće prisvojila 172 milijuna pregleda preko društvenih mreža u samo 24 sata od njezine objave. Prvenstveno, sama kinematografija zaplijenila je poglede mnogih sa svojim kadrovima koji oduzimaju dah, posebice oni koji se odvijaju ispod oceana. Nadalje, sama najava jasno je dala do znanja da je T'Challa i unutar Marvelovog univerzuma umro jer, osim što se vidi kadar njegovog murala, isto tako jedan od prvih prizora u najavi prikazuje građane Wakande odjevene u bijele odore, što strogo aludira na scenu sprovoda, sudeći po kompoziciji scene. 

Također, jedna od upečatljivijih točaka najave prikazuje i negativca filma, Namora, koji će utjeloviti meksički glumac Tenoch Huerta, a ono što je posebno zanimljivo jest da će njegov lik u filmu biti znatno izmijenjen pa će tako lik Namora umjesto Atlantisa imati majanske, odnosno astečke korijene. 

Ipak, scena o kojoj se najviše pričalo zadnji je kadar u najavi koji prikazuje desnu stranu lika Black Panthera, ali ipak ostavlja bitno pitanje o tome tko se nalazi ispod crnog kostima. Dok većina smatra da će novi zaštitnik Wakande postati T'Challina sestra Shuri (Letitia Wright) baš kao što je slučaj bio i sa stripovima, drugi smatraju da bi to ipak mogla biti Nakia (Lupita Nyong'o), poznata kao T'Challin ljubavni interes.

Međutim, ono što je svima posebno zanimljivo jest što se isti kadar Black Panthera pojavljuje uz stihove pjesme Alright američkog repera Kendricka Lamara koje kažu When I wake up (u prijevodu: Kada se probudim). To je posebno zanimljivo jer je navelo mnoge obožavatelje na pomisao da bi novi Black Panther mogao biti netko tko nije više među živima, a to je lik Erika Killmongera (Michael B. Jordan), koji je u prethodnom nastavku privremeno bio maliciozni kralj Wakande. Takav scenaristički odabir imao bi vrlo pozitivan učinak na Killmongerovu priču, gdje bi sam lik imao priliku doživjeti iskupljenje. Iako je sam lik umro u prošlome nastavku, s obzirom na to da je Marvelov univerzum zaplovio tematikom multiverzuma, mogućnosti za povratak njegova lika šarolike su. 

Unatoč tome što je broj pregleda dostigao impresivnu brojku u 24 sata, sam trailer nije ušao na listu najgledanijih najava (i dalje je na 10. mjestu film Mulan s tek 3 milijuna pregleda više) u prvom danu objavljivanja te su tako četvrti nastavak filma o Thoru, Thor: Love and Thunder (2022) te treći nastavak filma Spider-Man: No Way Home (2021) i dalje daleko ispred s preko 200, odnosno 300 milijuna pregleda u spomenutom periodu.  

I dok najava potvrđuje da će redateljsku palicu ponovo držati redatelj i scenarist prošlog nastavka, Ryan Coogler, vidljivo je i da će se vratiti jako poznata lica kao što su M'Baku (Winston Duke), Everett K. Ross (Martin Freeman), Okoye (Danai Gurira) te Angela Bassett kao Ramonda, ali da će se pojaviti i mnoštvo novih likova. 

Tko će biti novi kralj Wakande, ali i njezin zaštitnik, otkrit će se 11. studenog!
FOTO: UNSPLASH