LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Rezultati ankete

„Od obrazovnih institucija ne treba raditi modne piste”

Educentar je proveo anketu kako bi ispitao stavove o propisivanju pravila odijevanja u školama i na fakultetima. Trećina ispitanih smatra da obrazovne institucije trebaju propisati kako se učenici i studenti trebaju oblačiti.

Educentar je proveo anketu kako bi ispitao stavove o propisivanju pravila odijevanja u školama i na fakultetima. Trećina ispitanih smatra da obrazovne institucije trebaju propisati kako se učenici i studenti trebaju oblačiti.

Fakulteti u Srbiji nedavno su propisali stroge kodekse oblačenja i ponašanja, namijenjene svim polaznicima i zaposlenicima ustanova. Kao uzrok uvođenja novih pravila ističu se učestali prigovori profesora na odijevanje studentica i studenata koji se, prema njihovu mišljenju, vrlo često neprimjereno i razgolićeno odijevaju za nastavu. EduCentar je, stoga, istražio mišljenje građana u Hrvatskoj o ovoj temi. 

Proveo je, naime, anketu s jednim pitanjem: Trebaju li obrazovne ustanove propisati kako se učenici/studenti trebaju oblačiti?. Odgovorile su 503 osobe.

Većina ispitanika (45%) smatra da je način odijevanja odabir svakog pojedinca. Jedan ispitanik to pojašnjava riječima:

– Stil odijevanja je također umjetnost te se tako pojedini ljudi na taj način izražavaju, a to ih čini sretnima.

Otprilike trećina ispitanika (31%) dijeli mišljenje da je potrebno uvesti pravila odijevanja jer se radi o izrazu poštovanja prema institucijama i profesorima. S druge strane, petina ispitanika (21%) smatra da je potrebno uvesti kodeks odijevanja kako ne bi bilo razlike između učenika/studenata. 

U svojim komentarima ističu:

– Mislim da od škola i obrazovnih institucija ne treba raditi modne piste za pokazivanje najnovije mode ili statusa osobne i kupovne moći. Škola je mjesto gdje svi imamo istu priliku da se obrazujemo i naučimo stvari u životu i svi imamo jednak start. Kako ćemo poslije i što ćemo i kamo ćemo, e tu smo uglavnom oslonac jedino sami sebi, a nekima su to i dalje roditelji. Mislim da je bolje ovima prvima, barem će se naučiti izboriti za sebe.

Najmanji broj ispitanika, njih svega 3%, o ovoj temi ima neutralni stav, tj. svejedno im je postoje li ili ne postoje pravila oblačenja za učenike/studente.

FOTO: PIXABAY