LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Znanošću protiv fobija

Nova tehnika pomoću koje možemo pobijediti iracionalne strahove

Znanstvenici su otkrili tehniku koja nam može pomoći u svladavanju fobija i anksioznosti.

Znanstvenici su otkrili tehniku koja nam može pomoći u svladavanju fobija i anksioznosti.

Zamislite da se panično bojite zatvorenih prostora, a radite na 26. katu velikog nebodera. Svaki dan morate ući u lift i suočiti se sa svojim strahom, a to znači proživjeti napad panike. No, na svu sreću, tim neuroznanstvenika tvrdi da je pronašao način kako svladati fobije, odnosno iracionalne strahove. Svoju studiju objavili su u znanstvenom časopisu Nature Human Behaviour. Ako se njihov pristup potvrdi u praksi, nadaju se da će svojim istraživanjem pomoći osobama koje boluju od PTSP-a (posttraumatski stresni poremećaj).

Prema procjeni američkog Nacionalnog instituta za mentalno zdravlje oko 19 milijuna odraslih Amerikanaca, odnosno oko 8.7 posto populacije, boluje od straha od određenih situacija ili određenih objekata. Oko 7.7 milijuna odraslih Amerikanaca boluje od PTSP-a koji se razvija nakon proživljavanja velike traume kao što je seksualno zlostavljanje ili sudjelovanje u ratnim razaranjima.

Postoje različiti pristupi rješavanja anksioznosti. Na primjer, averzivna terapija stavlja pacijenta u situaciju koja kod njega izaziva napadaj panike, na primjer u zatvoreni prostor. Ideja ovog pristupa je da pacijent shvati da ono što kod njega izaziva napadaj panike zapravo nije štetno i nije opasno.

Znanstvenici su željeli ponuditi alternativni pristup rješavanja anksioznosti. Njihov pristup kombinira umjetnu inteligenciju i skeniranje mozga u tehnici koju su nazvali dekodirani neurofeedback. Svoje istraživanje znanstvenici su provodili na 17 volontera koji nisu patili od anksioznosti. No, u svrhu istraživanja znanstvenici su kod volontera kreirali novo, lagano sjećanje straha i to tako da su volonteri bili izloženi laganim elektrošokovima kada bi se na kompjuteru prikazala određena slika. Pomoću skena mozga, znanstvenici su uspjeli otkriti gdje je točno spremljeno sjećanje straha. Pomoću umjetne inteligencije znanstvenici su lakše uočavali obrasce kod volontera.

Nakon elektrošoka, znanstvenici su volonterima odlučili davati malu sumu novca kako bi povezali elektrošok s nagradom. Ta se procedura ponavljala tri dana. Rezultat je bio taj da su volonteri počeli povezivati elektrošokove s nečim pozitivnim, pa je i strah nestao.

FOTO: FLICKR