LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Halloween u svijetu

Noć vještica nije svugdje noć vještica; evo što se obilježava diljem svijeta

Sisvete, Ognissanti, Obon ili El Dia de los Muertos inačice su istog blagdana. Znate li koje su razlike i gdje ih se obilježava?

Sisvete, Ognissanti, Obon ili El Dia de los Muertos inačice su istog blagdana. Znate li koje su razlike i gdje ih se obilježava?

Halloween kakav poznajemo svake se godine obilježava 31. listopada, a za pojedine dijelove svijeta proslave traju i po nekoliko dana, pa čak i tjedana. Od Istoka do Zapada različiti su pristupi Noći vještica, a svode se na isto – tematiziraju preminule.


Europa


Kontinent pretežito kršćanske vjeroispovijesti naglasak stavlja na blagdan Svih svetih te Dušni dan. Sesvete, Sisvete ili pak Svi sveti dan su namijenjen prisjećanju i molitvi za sve kanonizirane i nekanonizirane kršćanske svece, a obilježava se dan nakon Noći vještica – 1. studenog. Potom slijedi Dušni dan kada se vjernici prisjećaju svojih pokojnika – vrlo je karakteristično tada posjetiti groblje i zapaliti svijeću njima u čast.

Kroz Europu pojedine tradicije variraju. Tako, primjerice u Austriji nije nepoznato ostaviti hranu, piće, upaljeno svjetlo i mjesto za stolom za duše koje se vraćaju među živući svijet. Obilježavanje Noći vještica nije nešto specifično za kulturu Francuza – blagdan smatraju vrstom amerikanizacije, pa nije pretjerano poželjan. Unatoč tome, nije neobično vidjeti ih kako uživaju u kostimiranim zabavama. U Njemačkoj Halloween pada na isti dan kao i Dan reformacije zbog čega mnogi Nijemci nisu pretjerano zadovoljni. Maskiranje prepuštaju djeci pokleknuvši pred amerikanizacijom u svrhu zarade. Za Šveđane je ovaj dan Alla Helgons Dag, za Poljake Dzien zaduszny, a za Talijane Ognissanti. Tradicije su im veoma slične, a među njima je svakako posjet groblju i paljenje svijeća za svoje pokojnike.


Azija


Za Azijski dio svijeta Noć vještica nije karakteristična, no u slično vrijeme, kad ostatak kršćanskog svijeta obilježava dan svojih mrtvih, države poput Kine, Koreje i Japana obilježavaju svoje inačice tog blagdana.

Tako ćemo u Hong Kongu pronaći Festival gladnih duhova Yu Lan za čijeg se trajanja vjeruje da duše slobodno lutaju svijetom. Paljenje predmeta od fotografija do predmeta kao što je odjeća smatra se dobrim za duše, a duhovima se ostavlja hrana kako ne bi poželjeli osvetu. Festival potraje i do mjesec dana tijekom kojeg gradovi poprimaju miris paljevine.

Japan svoj ekvivalent Noći vještica obilježava u rujnu. Obon je Japanska tradicija iskazivanja poštovanja svojim preminulima, no ne vodi se kao nacionalni praznik. Obilježen je odlascima na groblje i njegovu uređivanju. Kraj festivala označava se paljenjem vatre koja pomaže predcima u odlasku u zagrobni život.

Korejci obilježavaju Chuseok festival kraja žetve. Ovaj praznik traje tri dana za vrijeme kojih se Korejci vraćaju rodnim mjestima svojih predaka na kojima se goste tradicionalnom hranom i pićem. Također, on podrazumijeva posjet groblju i njegovo uređivanje.


Južna Amerika i Španjolska


Za španjolsko govorno područje karakterističan je blagdan El Dia de los Muertos, u prijevodu Dan mrtvih. Radi se o trodnevnoj proslavi koja počinje na Noć vještica 31. listopada i traje do 2. studenog. Blagdan nije tužne naravi iako mu je glavna tematika smrt bližnjih. Poanta jest sjetiti se svih lijepih trenutaka kako bi se dočekale duše koje se 31. listopada vraćaju na Zemlju. Mnoge obitelji pripremaju oltare pune slatkiša, cvijeća te fotografija. Uređuju grobove te na njima objeduju kako bi proveli vrijeme s dušama svojih pokojnika. Također karakteristično je da se ljudi maskiraju te da se održavaju parade pune plesa i slavlja.

FOTO: PINTEREST