LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Lijepa koža

Načini na koje možete poboljšati brigu o svojoj koži

Koža je naše vanjsko odijelo koje ne možemo skinuti kad nam dosadi. Upravo se zbog toga na vrijeme počnite brinuti o njezi kože kako bi ona dugo ostala zdrava i lijepa.

Koža je naše vanjsko odijelo koje ne možemo skinuti kad nam dosadi. Upravo se zbog toga na vrijeme počnite brinuti o njezi kože kako bi ona dugo ostala zdrava i lijepa.

Skincare industrija jedna je od najrazvijenijih u području kozmetičke industrije. Briga o vlastitoj koži, osobito kada je riječ o licu, postala je dio svakodnevice. Neki se previše ne zamaraju proizvodima i načinom na koji se odnose prema vlastitoj koži jer s njom nemaju velikih problema. Drugi, nažalost, prate sve trendove iz svijeta brige o koži u nadi da će im sljedeći napokon donijeti poželjne promijene. U svakom slučaju, nikada nije kasno početi posvećivati više pozornosti njezi kože. Dvadesete su godine u kojima možemo, osim svojih ambicija i identiteta, otkriti što najviše odgovara našoj koži. U tome vam mogu poslužiti sljedeći savjeti.

Redovito čistite kistove za šminku

FOTO: Unsplash

Iako ih svakodnevno koristimo, nekako smo lijeni redovito ih čistiti. Prljavi kistovi i spužvice za šminku mogu prouzrokovati mnoge probleme na koži, od blagih iritacija pa sve do akni i upala. Uz to, uslijed nakupljanja slojeva šminke i sekreta kože oni postaju manje učinkoviti i time nepotrebno otežavaju proces nanošenja šminke. Učinite svojoj koži uslugu i očistite svoje kistove i spužvice barem jednom svaka dva tjedna. Najjednostavniji je način čišćenja s vodom i dječjim ili nekim drugim neutralnim šamponom.

Nemojte pretjerivati s brojem proizvoda koje koristite

FOTO: Unsplash

Sve je više proizvoda za njegu kože, a još je više obećanja koja su napisana na njihovim ambalažama. Iako bi bilo lijepo odjednom koži priuštiti njegu i hidrataciju, smanjiti crvenilo i ukloniti prištiće, nije potrebno niti pametno odjednom koristiti dvadeset različitih proizvoda jer postoji velika vjerojatnost da će neki od sastojaka u prvoj kremi blokirati djelovanje sastojka u serumu. Dobar je primjer kombinacija vitamina C i retinola koji iskazuju djelovanje pri različitim pH vrijednostima. Umjesto toga, upoznajte se bolje sa svojom kožom i suočite se s problemima jedan po jedan. Izaberite nekoliko proizvoda, ako je moguće zatražite testere prije kupovine i dobro proučite sastojke i njihovo djelovanje. Ništa ne može pobijediti znanje.

Budite nježni prema svojoj koži

FOTO: Unsplash

Osim krivim i preagresivnim proizvodima, svoju kožu možemo nadražiti preambicioznim čišćenjem blazinicama, četkama za lice ili maramicama. Nemojte ribati svoju kožu, osobito kožu lica koja je, ako je usporedimo s kožom na stopalima, vrlo osjetljiva. Ako nakon rutine čišćenja osjećate peckanje i koža je vrlo crvena, sljedeći put malo popustite ili posegnite za blažim sredstvom. Također, prečesto i intenzivno čišćenje kože može poremetiti funkciju kože i dovesti do jačeg lučenja masnoće što dovodi do kožnih problema.

Proučavajte svoju kožu i njoj prilagodite proizvode

FOTO: Unsplash

Vrlo rijetko pomislimo da se naša koža mijenja s vremenom. Upravo zbog toga proizvod koji nam je bio najdraži tijekom tinejdžerskih godina, u dvadesetima vjerojatno više ne daje jednake rezultate. S godinama koža zahtijeva više brige jer gubi svoju elastičnost i vlažnost. Osim starenja, na kožu utječu i mnogi drugi čimbenici pa vam tako krema koju koristite tijekom ljeta možda ne odgovara zimi. Proučavajte svoju kožu iz dana u dan i tome prilagodite njegu.

Nemojte slijepo pratiti trendove

FOTO: Unsplash

Beauty blogeri influenceri preplavili su društvene mreže i imaju velik utjecaj na naš izbor proizvoda. Iako nemaju lošu namjeru, upravo nas oni mogu zbuniti, uzrokovati probleme s kožom, a i smanjiti svotu novca na računu. Nemojte pohrliti u trgovinu čim vidite novu recenziju. Svaka je osoba različita i ima različitu kožu, djelomično zbog genetike, ali i zbog različite razine stresa, hormona i okoliša. Ono što odgovara nekom drugom ne mora odgovarati i vama.

Skinite šminku prije spavanja

FOTO: Unsplash

Iako ste ovo čuli već zasta puno puta, nemojte spavati sa šminkom. Stvarno nemojte. Spavanje sa šminkom povećava izloženost slobodnim radikalima i ubrzava nastanak bora, začepljuje pore i pogoduje stvaranju akni, ubrzava ispadanje trepavica i može dovesti do ispucanih usana. Uz to, neadekvatno uklonjena šminka sprječava prodiranje proizvoda za njegu što ih čini nepotrebnima.

Nemojte zaboraviti na SPF

FOTO: Unsplash

Koliko god preplanula koža bila lijepa, pretjerano je izlaganje suncu oštećuje, povećava rizik za pojavu melanoma i ubrzava njezino starenje. U jutarnju njegu svakodnevno bi bilo poželjno uključiti nanošenje proizvoda s SPF-om, nosili šminku ili ne. Nije se tako teško pobrinuti za budućnost svoje kože.

Naposljetku, nemojte zaboraviti na ostatak tijela

FOTO: Unsplash

Nije samo koža lica ona koja zahtijeva njegu. Koža na ostatku tijela također se redovito obnavlja pa korištenje pilinga s vremena na vrijeme može pomoći ukloniti mrtve stanice kože. Za održavanje adekvatne razine hidracije služe losioni. Ako nemate vremena niti volje nakon tuširanja nanijeti losion, to možete napraviti i tijekom tuširanja korištenjem in-shower losiona. Međutim, ako imate vrlo suhu kožu, oni vam neće pružiti dovoljnu količinu hidracije.

FOTO: UNSPLASH