LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Na Svjetski dan čokolade donosimo dobrobiti ovog slatkog blaga

Čokolada ima mnogobrojna pozitivna zdravstvena svojstva, kao što su poboljšavanje pamćenja, smanjenje krvnog tlaka i slično.

Čokolada ima mnogobrojna pozitivna zdravstvena svojstva, kao što su poboljšavanje pamćenja, smanjenje krvnog tlaka i slično.

Čokolada je neizostavan detalj gotovo svakog poklona, isprike, znaka pažnje ili izražavanja ljubavi. Danas, 7. srpnja, obilježava se Svjetski dan čokolade diljem svijeta, i tom prigodom ćemo vas podsjetiti ili upoznati s mnogobrojnim dobrobitima koje donosi ovaj slatki desert.

1. Ovaj desert sastoji se od mnoštva nutrijenata, od kojih su neki kalij, kalcij, željezo te vitamin B riboflavin. Čokolada napravljena od 70% kakaa i više, sadržava više antioksidansa nego orasi i crno vino, a prema nekih istraživanjima, ljudi koji redovito konzumiraju čokoladu, odnosno kakao, imaju niži krvni tlak od onih koji je uopće ne konzumiraju, stoji na stranici Profill-klett.

2. Čokolada je prirodan antidepresiv jer sadrži esencijalnu aminokiselinu triptofan koja je zaslužna za stvaranje takozvanog hormona sreće, serotonina. To bi mogao biti razlog zašto posežemo za čokoladom kada smo tužni.

3.  Osim što je ukusna, čokolada pozitivno utječe na rad mozga, odnosno flavonoli u tamnoj čokoladi poboljšavaju vrijeme reakcije, vizualno- prostornu svijest i jačaju pamćenje.

4.  Tamna čokolada ima umirujući učinak, odnosno smanjuje razinu hormona stresa, kortizola, što pozitivno utječe i na zdravlje srca.

5. Čokolada poboljšava atletski učinak, odnosno tvar epikatehin u tamnoj čokoladi povećava proizvodnju dušikovog oksida u krvi, time se poboljšava cirkulacija i smanjuje količinu kisika koju sportaš koristi dok se bavi umjereno intenzivnim vježbanjem.

Ove povlastice dolaze od umjerenog konzumiranja čokolade, s time da je preporučeno jesti tamniju čokoladu (70% kakaa i više) za najbolji učinak. Važno je održati ravnotežu u svemu, pa tako i u vezi s čokoladom.

FOTO: UNSPLASH