LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sigurnost na internetu

Na brojne online zamke nasjedaju i studenti – česta su pojava phishing prijevare

Svakodnevno se koristimo internetom, a pri tome ne razmišljamo da u svakome trenutku uz malo nepažnje možemo postati žrtva prijevare. Otkrivamo kako se zaštititi.

Svakodnevno se koristimo internetom, a pri tome ne razmišljamo da u svakome trenutku uz malo nepažnje možemo postati žrtva prijevare. Otkrivamo kako se zaštititi.

Phishing prijevare jedne su od najlukavijih i vrlo čestih vrsta prijevare na internetu. S obzirom na to da često iza njih stoji autentičan izgled stranice neke banke, servisa i raznih tvrtki, žrtve vrlo lako mogu postati i studenti.

Jedan je od pokušaja ove prijevare da e-mailom ili nekim drugim oblikom online komunikacije dobijete poruku u kojoj vas druga strana koja se lažno predstavlja kao djelatnik neke tvrtke poziva da date osobne podatke radi provjere podataka, nadogradnje sustava i slično. U takvim se porukama mogu pojaviti i poveznice u kojima ćete moći upisati podatke ili će se pojaviti skočni prozor u kojemu ćete ih moći unijeti, a koji će izgledati kao izvorni prozor banke ili tvrtke o kojoj je riječ.

Još podliji i opasniji način jest taj da druga strana upravlja jednom od otvorenih kartica tako da se, primjerice, neka od njih osvježi nakon nekog vremena neaktivnosti, ali tako da se prikaže zloćudni sadržaj koji oponaša neki stvarni sadržaj i često traži da ponovno unesete osobne podatke, što se zove tabnabbing.

Osim phishinga, česte su i scam i vishing prijevare. Scam zapravo nije toliko opasan jer je riječ o neželjenoj pošti poslanoj velikom broju ljudi, a često je riječ o reklamnom sadržaju, dok je u vishingu riječ o lažnim telefonskim pozivima u kojima se osobe predstavljaju kao zaposlenici neke banke, telekoma, organizacije ili tvrtke i pokušavaju dobiti vaše osobne podatke. Smishing je još jedan način krađe podataka – putem SMS poruke.

Kako izbjeći ovakve napade?

Nikada nemojte olako davati svoje osobne podatke. Ako postoji ikakva sumnja, najsigurnije je kontaktirati tvrtku koja vas navodno traži podatke i svakako izbjegavajte otvaranje sumnjivih poveznica. Važno je provjeriti i je li riječ o sigurnoj stranici, za što pokazatelj možete biti https:// umjesto http:// na početku poveznice.

Također, redovito provjeravajte stanje bankovnog računa i u slučaju ikakve sumnje da ste žrtva prijevare i da netko posjeduje podatke vaše kartice ili kartica, obavezno kontaktirajte banku. Vrlo često ćete na Instagramu ili Facebooku naići na lažne oglase za stranice na kojima se prodaje odjeća, tehnologija i drugo, često s ogromnim, nerealnim sniženjima, za što možda skužite da je prijevara tek kada već uplatite novac i shvatite da niste morali unijeti podatke iz autentifikacijskih sustava, nego da je novac automatski skinut s računa bez ikakve sigurnosne provjere.

Ovakvi se problemi znaju pojaviti i u oglasima za poslove koji vode na određenu stranicu gdje se ponovno traže vaši podaci. Obavezno provjerite postoji li kontakt te tvrtke, primjerice, u kategoriji O nama i provjerite jesu li ti kontakti stvarni. Također, postoje scam skeneri na internetu koji vam mogu pokazati čak i IP adresu i lokaciju osobe iza stranice, no s tim nije tako teško manipulirati pa se nemojte oslanjati samo na skenere.
FOTO: UNSPLASH