LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Tehnologija

Muke po signalu: Što učiniti kada je Wi-Fi prespor?

Wi-Fi vam je prespor? Možda je posrijedi jedan od ovih problema

Wi-Fi vam je prespor? Možda je posrijedi jedan od ovih problema

Ako vas muči prespor Wi-Fi, možda je u pitanju jedan od ovih problema, piše geek.hr.

Previše povezanih uređaja
U našim domovima dosta je uređaja koji trebaju Wi-Fi mrežu i vlastitu IP-adresu. Što ih je više, to je mreža opterećenija i sporija.

Doseg bežične mreže i signala
Na brzinu može utjecati i pozicija na koju je postavljen router. Ti uređaji emitiraju signal na 2,4 GHz i 5 GHz. Ipak, ne treba isključivati mrežu koja počiva na 2,4 GHz. Njezin signal lakše prolazi kroz zidove i druge čvrste objekte. Debeli betonski zid ili pod će potpuno blokirati mrežu od 5 GHz.

Previše korisnika
Što je više korisnika na istoj mreži, to će ona biti sporija. Treba obratiti pozornost na to za što koji uređaj koristi mrežu i kad to čini.

Stari mrežni kabeli
Moguće je i kako probleme stvaraju stari ili oštećeni mrežni Ethernet kabeli. Mrežni kabeli također znaju biti osjetljivi. Treba provjeriti gube li možda i kontakt negdje.

Pojačivači signala
Pojačivači signala su korisni, ali ujedno mogu stvarati probleme. Treba razmotriti mogućnost stvaranja kućne Wi-Fi mesh mreže.

Zagušenje Wi-Fi kanala
U gradovima često ima više Wi-Fi mreža koje rade jedna uz drugu. Svaka od njih uzima djelić dostupnog frekvencijskog pojasa. Moguće je promijeniti broj kanala, iako noviji routeri mogu sami pronaći i odabrati najbolji dostupni kanal.

DNS-poslužitelj dobavljača pristupa interneta je prespor
Po početnim postavkama koristi se onaj DNS koji vam nudi pružatelj usluga za internet, a on može biti spor i nepouzdan pa tako odgovoran za brzinu interneta. Katkad treba pokušati s nekim drugim.

Problematični uređaji
Moguće je da je za sporu vezu kriv uređaj koji ne funkcionira kako bi trebao. U tom slučaju treba redom odspojiti uređaje sve dok se ne pronađe onaj koji usporava mrežu Wi-Fija.
 
FOTO: UNSPLASH