LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
(Online) predavanje

Mic po mic: O povijesti mačaka

Danas u 19 sati Kristijan Petrović održat će u varaždinskom HNK-u predavanje pod nazivom MIC PO MIC – povijest mačaka. Moći će se pratiti i na YouTubeu i Facebooku.

Danas u 19 sati Kristijan Petrović održat će u varaždinskom HNK-u predavanje pod nazivom MIC PO MIC – povijest mačaka. Moći će se pratiti i na YouTubeu i Facebooku.

Grad Varaždin i TD Čistoća d. o. o. osmislili su serijal predavanja u kojem predstavljaju povijest mačaka – odakle su došle, kako su se ljudi odnosili prema njima u pojedinim periodima povijesti i kakva je situacija danas. 

– Mačke su kao i mi osjećajna bića koja duboko doživljavaju i osjećaju okolinu, događaje i bića kojima su okružena. Ovim predavanjima Grad Varaždin i TD Čistoća d. o. o. žele vama, zaljubljenicima u mačke, pružiti dodatne informacije, a vama koji to još niste žele probuditi znatiželju i zanimanje koji će, sigurni smo, na kraju rezultirati, možda ne obožavanjem, ali svakako prihvaćanjem mačaka kao osjećajnih bića s kojima možemo uspostaviti lijep suživot. – ističu organizatori.

U sklopu serijala danas u 19 sati Kristijan Petrović održat će u Velikoj koncertnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu predavanje pod nazivom MIC PO MIC – povijest mačaka. Ulaz je besplatan, ali ograničen na 50 sudionika. Međutim, osiguran je prijenos uživo na YouTubeuFacebooku

– Prvi nam je mijau uputila prije više od 10 000 godina na području Bliskog istoka. Od tog trenutka na dalje ova životinja zajedno s nama korača kroz povijest, a mi joj se ne prestajemo čuditi. Mnogo je toga prošla u društvu čovjeka. Egipćani su je slavili kao božanstvo, Grci su se divili njenom ponašanju, Kelti su naspram nje iskazivali strahopoštovanje, Nordijci je koristili kao efikasnog deratizatora, a Rimljani je konačno pustili u svoje domove u kojem se ubrzo snašla kao kućni ljubimac.

Ljudska joj je prevrtljivost pronašla i mane, pa joj je u nedostatku razuma prišila i suradnju sa zlim silama i vješticama s kojima je pak dijelila lomaču. Nakon završetka te sulude povijesne epizode ponovno je pronašla put do toplog doma te se uskoro dobro snašla i u modernoj umjetnosti, književnosti, a nešto kasnije i u animiranom filmu i stripu.

Bojali su je se Aleksandar Veliki, Džingis–kan, Hitler i Mussolini, a voljeli je Katarina Velika, Charles Baudelaire, Ernest Hemingway, John Lennon i Freddie Mercury. Danas je jedna od najpopularnijih kućnih ljubimaca na svijetu, a statistike govore da svaki peti stanovnik Zemlje ima barem jednu koja mu prede u krilu. Tiho ukorak s nama zanimljivu je prošlost na sebi svojstven način ispisala i – mačka. Želite li doznati što se sve o njoj pričalo, kako smo je kroz vrijeme percipirali, zašto joj nismo vjerovali i kako smo je na koncu prigrlili..? – pišu organizatori.

FOTO: PIXABAY