LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Trikovi za akumulaciju ideja i rješenja

Mentalne mape ne koristimo od osnovne, ali evo kako ih i zašto koristiti i na faksu

Potraga za idejama i rješenjima kad su u pitanju projekti ili prezentacije nerijetko izaziva grč u želucu, no potraga za alatom koji vam može pomoći završava ovdje – upoznajte mentalne mape.

Potraga za idejama i rješenjima kad su u pitanju projekti ili prezentacije nerijetko izaziva grč u želucu, no potraga za alatom koji vam može pomoći završava ovdje – upoznajte mentalne mape.

Za hvatanje u koštac s pojedinim izazovima, što akademskim, što životnim, nije loše na raspolaganju imati što više alata s kojima željene rezultate možemo postići. Mentalne mape alati su koji su mnogima prezentirani u osnovnoj školi i nerijetko zaboravljeni do razine studija.

Što su mentalne mape?

Radi se o učinkovitoj metodi ispisivanja informacija i podataka kojom kroz kreativnost i logiku bilježimo naše ideje i znanja o pojedinoj temi. Jedna stvar je svakoj mapi zajednička, a to jest da započinje s jednim ključnim pojmom od kojeg se ostali podaci granaju. Monotone podatke ovaj alat začini bojama, slikama, linijama i simbolima koji tvore visoko organizirane dijagrame. Proces je sličan onom kako se informacije granaju i u mozgu.

Savjeti za pripremu kvalitetnih mentalnih mapa

 1. Započnite s pitanjem

  Sadržajna pitanja bit će vam od velikog značaja. Primjerice kako izgraditi blog da ga ciljana publika dobro prihvati. Takva konstrukcija početne točke mentalne mape poziva mozak da se uključi na traženje rješenja za nekoliko bitnih pitanja kao što su kako izgraditi blog, kako ga predstaviti publici, tko je željena publika itd.

  Tako ona pomaže akumulirati ideje, ali i potencijalna rješenja za ostvarenje nekog projekta. Ključ su pitanja, što više njih kako biste došli do suštine.
 2. Dozvolite mozgu da stvara nasumične ideje

  U početnim fazama konstrukcije korisno je dozvoliti mozgu da se poigra s rješenjima i pitanjima, a kasnije se možete pozabaviti eliminacijom manje kvalitetnih ideja.  Dobrodošle su sve šašave i na prvi tren besmislene dosjetke. Zato nije loše pristupiti korištenju ovog mehanizma u fazama, koliko god da vam ih je potrebno.
 3. Dan pauze

  Iako se kaže sve što možete učiniti danas ne ostavljajte za sutra, ovdje to ne vrijedi. Ponekad najbolje ideje iznjedre baš onda kad ne razmišljamo previše. Podsvijest je moćna tvornica koja radi za nas onda kad ne razbijamo glavu traženjem točnih odgovora i načina. Za kvalitetnu je analizu potrebno podsvijesti osigurati koji dan kako bi nam dala maksimalno od sebe.

  Vraćanje na mentalnu mapu nakon dana ili dva pomoći će novim idejama da isplivaju na površinu te potaknuti stvaranje završnih faza.
 4. Odredite prioritete

  Numeriranje i postavljanje redoslijeda olakšat će vam put do realizacije projekta, ideje ili pak prezentacije. Važno je znati od kud počinjete kako biste jednostavnije gradili svoju ideju. Odvajanje segmenata po brojevima i važnosti stvara vaše osobno stepenište do uspjeha.

Važno je upamtiti

Mentalne mape vizualna su reprezentacija vaših misli, one potiču na kreativnost i potiču rad mozga. Postavljate puno pitanja i dozvolite si šarolike odgovore. Uzeti koji dan pauze visoko je preporučljivo, a uspjeh zagarantiran.
FOTO: PIXABAY