LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Jednostavnije nego što mislite

Let zrakoplovom ne mora biti prava noćna mora

Božićni praznici idealni su za putovanje. Razmišljate autobusom jer je najjeftinije, ali ne da vam se čekati na granici, niti gužvati u njemu pa je najbolje zrakoplovom. Nikad niste letjeli i strah vas je, ali nemate se čega bojati jer let u oblacima mačji je kašalj.

Božićni praznici idealni su za putovanje. Razmišljate autobusom jer je najjeftinije, ali ne da vam se čekati na granici, niti gužvati u njemu pa je najbolje zrakoplovom. Nikad niste letjeli i strah vas je, ali nemate se čega bojati jer let u oblacima mačji je kašalj.

Počeli su božićni praznici. Idealna je prilika iskoristiti ju na putovanje, ali vam se ne da čekati na granici, ni gužvati u autobusu pa je najbolje zrakoplovom. Nikad niste letjeli i strah vas je, ali nemate se čega bojati jer je let zrakoplovom mačji kašalj. Samo vas nekoliko koraka čeka prije nego krenete na željeni put.

Papirologija

Prvo i najvažnije je krenuti od dokumenata. Osobna iskaznica ili putovnica koja je valjana najmanje tri mjeseca prije isteka. Ako putujete u zemlje članice EU, trebat će vam samo osobna. Uz dokumente nužno je imati europsku zdravstvenu karticu (plava boja) i ne bi bilo loše da si prilikom kupnje leta nadoplatite putno osiguranje jer ako vam se bilo što dogodi, nestane kofer ili slično, osigurani ste i možete tražiti novac.

Check-in

Jedan od najgorih dijelova prilikom putovanja jest prijava na let. Dolazak dva sata ranije u zračnu luku, čekanje u gužvi, sve to zna potrajati. Zato kako biste bili što brži, savjetujemo vam da check-in obavite na internetu jer je lakše i uštedjet će vam mnogo vremena. Prednost check-in-a u zračnoj luci jest taj što će vam na karti odmah pisati kada je polazak, dok ćete za onaj obavljen na internetu morati sami potražiti ili će vas obavještavati e-poštom.

Prtljaga

Iznimno je važno poznavati svoj kofer. Postoje dvije vrste prtljage te putnici znaju biti zbunjeni. Hand luggage iliti ručna prtljaga ona je koja putuje s vama u avionu, koju osobno nosite u kabinu. To može biti ruksak ili jako mali kofer kojemu imate pristup tijekom leta. Dok je check-in luggage ona koju prijavite u zračnoj luci kod kompanije s kojom putujete i koja se šalje u avion te joj ne možete pristupiti tijekom leta, tek kad izađete.

Sljedeće što morate znati kod prtljage njezine su dimenzije. Na stranici svake aviokompanije možete pronaći dopuštene dimenzije i težinu prtljage. Ako to ne ispoštujete, mogli biste platiti iznos koji može biti oko vrtoglavih 50-ak eura. Stoga promislite što vam se isplati. Ako idete na duže putovanje te vam time treba veća prtljaga, najbolje bi vam bilo da ju online prijavite jer će vas jeftinije izaći, do 20 eura. Kada online bookirate kofer u njega možete staviti što god želite, ali ako nosite mali kofer, kao hand luggage, morate paziti što nosite u njemu.

Zna se često dogoditi da sletite na svoju destinaciju bez prtljage. Što onda učiniti? Ne treba paničariti jer je najvjerojatnije poslana drugim avionom te ćete ju dobiti sutradan. Važno je da se odmah javite uredu za izgubljene stvari kako biste prijavili nestanak. Pri tome morate znati svoj kofer kako bi ga kompanija mogla lakše prepoznati. Stoga, nemojte zaboraviti napisati osobne podatke na njemu.

Kontrola

Kada ste obavili check-in, prijavili prtljagu, idete na kontrolu gdje morate izvaditi svu tekućinu koju posjedujete u hand luggageu, kao i elektroniku. Često se na ovom dijelu zna čekati, ali uvijek se možete progurati. Dakle, što ponijeti, a da bezbrižno prođete kontrolu, bez zaustavljanja, ispitivanja i pregledavanja? Potrebno je znati kako u zrakoplov ne smijete unijeti što god želite. Najviše problema se odnosi na tekućinu. U ručnoj prtljazi možete unijeti samo ograničene količine svih tekućina, a svaka pojedinačna boca ne smije prijeći 100 ml. Sve to mora biti zapakirano u prozirnu vrećicu i kapacitet ne smije prekoračiti 1 litru. Ako nešto ne štima, zaštitari će vam uzeti i baciti te često zna biti neugodnosti. Stoga bi bilo bolje, ako možete, ponijeti samo najvažnije. Osim tekućine tu je roba koju možete složiti tako da ju zarolate umjesto klasičnog slaganja, čime štedite mnogo prostora.

I najčešće pitanje, smijete li nositi hranu i jesti, odgovor je da.

Jednom kada uđete u avion i poletite, nema natrag, što niste spakirali i ponijeli sa sobom, morat ćete nadoknaditi u zemlji u koju idete. I zapamtite, najsigurnija je vožnja ona u oblacima. 

FOTO: PIXABAY