LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Potterheadsi podijeljenog mišljenja

Kontroverze u novom traileru filma „Čudesne zvijeri: Grindelwaldova zlodjela”

Izašao je novi trailer za film „Čudesne zvijeri: Grindelwaldova zlodjela” koji će imati svoju premijeru 16. studenoga 2018. godine. Navedeni trailer, koji je ujedno i posljednji prije izlaska filma, donio je iznimno velike kontroverze po pitanju odnosa Onoga-Čije-Se-Ime-Ne-Izgovara i njegovog ljubimca, zmije Nagini.

Izašao je novi trailer za film „Čudesne zvijeri: Grindelwaldova zlodjela” koji će imati svoju premijeru 16. studenoga 2018. godine. Navedeni trailer, koji je ujedno i posljednji prije izlaska filma, donio je iznimno velike kontroverze po pitanju odnosa Onoga-Čije-Se-Ime-Ne-Izgovara i njegovog ljubimca, zmije Nagini.

Novi pogled na spin-off franšize Harryja Pottera, Čudesne zvijeri: Grindelwaldova zlodjela, podijelio je mišljenja mnogobrojnih fanova. Ako već niste pogledali novu najavu, šokirat ćete se saznanjem da je Voldemortova ljubimica zmija Nagina nekada bila žena. 

Sudeći prema oštrim kritikama i napadima koji su uslijedili nakon objave videa, problem se sastoji u tome što je uloga Nagini, prije negoli je znamo samo kao zmiju u Harry Potter franšizi, dodijeljena sjevernokorejskoj glumici Claudii Kim. Upravo je zbog navedene činjenice optužba za rasizam stigla pred vrata autorice J. K. Rowling. 

Naime, fanovi Harryja Pottera prvi su se puta susreli sa zmijom Nagini u četvrtom dijelu knjige Harry Potter i Plameni pehar u sceni ponovnog rođenja Gospodara tame. Nakon toga Nagini nije napuštala svoju poziciju u neposrednoj blizini Voldemorta osim kada bi joj on drugačije naredio. Pokušala je i sama dovesti Harryja svojem gospodaru kada se pretvorila u Bathildu Bagshot. Kasnije smo saznali kako je Voldemort pohranio djelić svoje duše u nju i učinio je horkruksom. Nagini je ubijena u posljednjem dijelu serijala kada joj je Neville Longbottom odrubio glavu. 

Najnovije saznanje jest da je Nagini tzv. maledictus, što podrazumijeva žensku osobu koja je nosioc krvnog prokletstva da se pretvara u životinju te naposljetku postaje u potpunosti ta životinja bez mogućnosti ponovnog pretvaranja u osobu. 

Optužbe za rasizam sastoje se u tome da je Nagini bila Azijatkinja koja je završila kao ljubimac bijelom muškarcu. Prije negoli je postala ljubimac Voldemortu, Nagini je živjela u cirkusu, gdje je njezina preobrazba bila glavna atrakcija. Nakon što su ona i Gospodar tame postali nerazdvojni, u nju je skladišten komadić njegove duše. Bila je sredstvo njegovog ponovnog rođenja i nužna žrtva kako bi pozitivci mogli dobiti bitku i rat. Upravo se u tome sastoje temelji optužbi koje su u velikoj mjeri pokucale na vrata cijeloj produkciji novog filma Čudesne zvijeri: Grindelwaldova zlodjela

No možda priča nije sagledana sa svih strana. Tijekom franšize naglašeno je kako je Voldemort spremao komadiće svoje duše na mjesta, tj. u predmete ili osobe koji su za njega imali posebno značenje, pa je i tako horkruksom postao dnevnik koji je kao Tom Riddle vodio dok je pohađao Hogwarts, ili medaljon Salazara Slytherina koji je predstavljao dom kojem je pripadao te čiji je krvni nasljednik bio. Svi ostali horkruksi za njega su imali posebno značenje, osim Harryja Pottera u kojem je slučajno ostavio komadić svoje duše. Ako nastavimo dalje od te prepostavke, dolazimo do pitanja zašto bi sa Nagini bila drugačija priča? 

Voldemort je bio tzv. parseltongue, što znači da je mogao pričati sa zmijama. Nakon što je Nagini izgubila mogućnost ponovnog pretvaranja u ženu, Voldemort je s njom mogao komunicirati. Iz njihovog odnosa, i činjenice da je pohranio dio svoje duše u njoj, nije moguće zaključiti kako je ona izvršavala njegove naredbe protiv svoje volje. Iz navedenih činjenica možemo zaključiti kako je Nagini bila njegova sljedbenica, a ne njegova robinja.

FOTO: FLICKR