LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Šest jednostavnih trikova

Kako zabljesnuti na razgovoru za posao

Ako uskoro imate razgovor za posao, pogledajte nekoliko savjeta koji će vam pomoći da budete što bolji.

Ako uskoro imate razgovor za posao, pogledajte nekoliko savjeta koji će vam pomoći da budete što bolji.

Mnogi ljudi ne vole razgovore pod pritiskom i smatraju da je intervju za posao, kako se laički kaže, nužno zlo. Bilo da se radi o osobnom susretu ili o telefonskom razgovoru, kandidati su uvijek nervozni i napeti te žele ostaviti što bolji dojam. Vježbanjem intervjua s prijateljima, gluma pred ogledalom, ali i traženje savjeta na internetu mogu vam pomoći da se što bolje pripremite za razgovor. Ipak, kada dođe taj ključni trenutak, dobro je znati dodatne trikove koji će vam pomoći da impresionirate poslodavca ili da barem budete upečatljivi.

1. Odjenite nešto bijelo

Svi već znaju da kako se treba odjenuti kada se ide na sastanak za posao. No, možda niste bili svjesni da i izbor boja govori mnogo o vama. Tko god vas vidi, počevši od recepcionara, tajnice pa do samog šefa/šefice stvorit će neko mišljenje o vama na temelju onoga što ste odjenuli. Stoga, igrajte na sigurno. Bijela boja je neutralna, sigurna i jednostavna za kombiniranje. Osim toga, u bijelom ostavljate dojam da ste mirna, pristupačna i društvena osoba.

2. Budite ljubazni prema osoblju

Recepcionisti i tajnice su svojevrsni čuvari tvrtke. Budući da ćete svakako stići ranije, ne škodi da razgledate tvrtku, popričate s osobljem na recepciji te s ostalim zaposlenicima. Koliko se ljubaznost prema kolegama cijeni, govori i činjenica da se u nekim stranim zemljama uzima u obzir mišljenje tajnica, recepcionara i drugih koji su imali kontakt s kandidatima. Dakle, budite ljubazni i dobro raspoloženi jer vam to možda postanu novi kolege ili prijatelji.

Uoči državne mature, donosimo vrijedne savjete za maturante


3. Zauzmite stav

Kod razgovora za posao nisu važne samo riječi, veliku ulogu ima i neverbalna komunikacija. Iako ne možemo kontrolirati ton kojim govorimo ili geste na licu dok pričamo, možemo samo ispraviti leđa i (bez prekriženih ruku i nogu) otvoreno pokazati da ste spremni.

4. Vježbajte stisak ruke

Stisak ruke i pozdravljanje govori mnogo o vama. Samo rukovanje se sastoji od tri ključna elementa: opušteni kontakt očima, otvorena šaka i prsti te obraćanje pozornosti na tuđi govor tijela. Čvrsto, ali ne presnažno rukovanje stvara povjerenje i popravlja dojam o osobi. Ako želite pokazati da ste nadmoćni, lijevom rukom lagano potapšajte drugu osobu po nadlaktici, dok se desnom rukujete. Nikako ne smijete zaboraviti smiješak koji s rukovanjem dolazi u paketu.

Sedam metoda za lakše učenje stranog jezika


5. Probijte led

Dok ne počne službeni dio intervjua, slobodno kratko pročavrljajte. Na taj način možete odvesti razgovor u neki drugi, manje služben, smjer, a tako pokazujete da ste topla i komunikativna osoba. Ako ne znate o čemu biste mogli razgovarati, pogledajte oko sebe, možda zamijetite neku fotografiju ili suvenir koji će vam dati ideju o čemu ćete pričati. Najgore što se može dogoditi je neugodna tišina zbog koje se ni vi ni poslodavac ne osjećate ugodno. Zato, budite otvoreni i započnite razgovor pa makar i o vremenu.

6. Postavite pitanje

Ne dopustite da razgovor prođe bez postavljanja barem jednog pitanja. Pa čak i ako vam je sve jasno, pitajte nešto. Trudite se da to ne bude glupo pitanje, poput onog kolika je plaća i kad se može očekivati povišica. Pokažite zanimanje za budući posao, suradnike i tvrtku pa će odgovor na vaše pitanje odlično zaključiti razgovor i poboljšati cjelokupni dojam kojeg ste ostavili na budućeg šefa.

Njega lica u 10 minuta za studentice koje su uvijek u žurbi


Za kraj, upamtite da su uz vaše kvalifikacije veoma važni i prvi dojam te govor tijela. Nemojte laskati jer ćete ostaviti dojam neiskrene osobe, budite prirodni, pristojni i dobro raspoloženi. Samo opušteno slijedite ove sitne trikove i zasigurno ćete biti korak bliže poslu iz snova.

IZVOR: LIFEHACK
FOTO: THE ODDYSSEY