LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentska moda kroz povijest

Kako su se studenti odijevali stotinama godina unatrag?

Jedan posebno smiješan modni odabir bile su hlače zvane "Oxford bags", koje su bile apsurdno vrećaste s opsegom od najmanje 60 cm na dnu. To je navodno postao stil jer studenti na predavanjima nisu smjeli nositi gaćice – koje su se nosile za sport.

Jedan posebno smiješan modni odabir bile su hlače zvane "Oxford bags", koje su bile apsurdno vrećaste s opsegom od najmanje 60 cm na dnu. To je navodno postao stil jer studenti na predavanjima nisu smjeli nositi gaćice – koje su se nosile za sport.

Pitate li se ikad kako je izgledao studentski život kroz povijest? U ovo moderno vrijeme možemo pretpostaviti gdje su studenti i učenici živjeli i radili, jer nas mnoge stare zgrade i danas okružuju. Ono što manje znamo jest što su jeli, kako su se družili i kako su se - odijevali. Upravo na posljednje pitanje pokušat ćemo dati odgovor i istražiti svijet studentske mode kroz povijest, no odmaknut ćemo se dalje na našem kontinentu - do Velike Britanije.

1. Srednjovjekovni student

Student srednjeg vijeka mogao je imati samo četrnaest godina. On – bili su isključivo muškarci – je mogao biti iz imućne obitelji, ali ne nužno, a studentima je često nedostajalo novca. Imao bi nekoliko praznika i njegov radni dan bi počinjao rano ujutro. Unatoč činjenici da će njegovi učitelji biti svećenici, njegov će život biti daleko od tihe kontemplacije. On i većina njegovih prijatelja bili bi naoružani; uvijek bi nosio oštar nož za korištenje za vrijeme obroka, ali ni nošenje mača nije bilo neuobičajeno.
O tome što bi srednjovjekovni student nosio, govori referenca iz rukopisa Chaucerovih Canterburyjskih priča, gdje je student ​​precizno ilustriran. Odjeven je poput redovnika u smeđu haljinu, s kapom na glavi ispod kapuljače halje. Nosi elegantne crne cipele i mnoštvo knjiga te čita dok jaše svog neuhranjenog konja (zapuštenog da bi više potrošio na knjige). Općenito, odaje dojam da mu je mnogo više stalo do stipendije nego izgleda.
 

2. Student viktorijanskog doba

U kasno viktorijansko doba zabilježene su prve fotografije učenika u njihovoj uobičajenoj odjeći. Viktorijanski studenti bili su raznolika skupina, dolazili su iz bilo koje klase u društvu koja je mogla priuštiti djetetu da uči dovoljno dugo da pokuša steći stipendiju, bili su različitih religija, i po prvi put uključivali su žene. Nestala su pravila koja su svaki društveni sloj činila jasnim u odijevanju; razlikovale su se akademske nošnje, ali su aludirale na to jeste li ili niste dobili stipendiju, što je samo djelomično koreliralo s bogatstvom.
Njihova se odjeća ne bi činila tako nepoznatom, i muškarci bi se danas mogli uklopiti, osim što bi izgledali nevjerojatno formalno. Nosili bi puna odijela, kravate i šešire. Žene bi izgledale čudnije, sa suknjama do gležnja i visokim ovratnicima. Kosa bi im bila savršeno učvršćena, iako možda ne slijede posljednju modu.

Koliko ste spremni za državnu maturu iz geografije i povijesti? Provjerite svoje znanje!


 

3. Student s početka 20. stoljeća

Iako se od žena sa sveučilišnim obrazovanjem i dalje uglavnom očekivalo da postanu učiteljice i da ostanu neudane, bilo je i nekih diplomiranih studenata koji su se suprotstavili tom trendu.
Ključna razlika u fotografijama viktorijanskih studenata i njihovih nasljednika dvadeset ili trideset godina kasnije nije više u tome što su nosili nego kako su to nosili. Dok si prve studentice na Oxfordu nisu mogle priuštiti dlaku na mjestu kako ne bi bile ocijenjene kao još neženstvenije nego što se već vjerovalo da ih njihovo studiranje ističe, one koje su došle kasnije imale su više slobode. Suknje su im ostale dugačke, a dekoltei visoki, no ostaje dojam udobnosti i praktičnosti.
 

4. Studenti između dva svjetska rata

Oba svjetska rata dovela su do napola zatvaranja sveučilišta, neke zgrade prenamijenjene su za vojne ili bolničke svrhe, a neki su fakulteti vidjeli da je toliko njihovih studenata otišlo u borbu da je jedva itko ostao. 
Govoreći o modi, visoki izrezi i duge suknje bili su out - i studenti i studentice pridržavali su se svih krajnosti mode 1920-ih. Jedan posebno smiješan modni odabir bile su hlače zvane Oxford bags, koje su bile apsurdno vrećaste s opsegom od najmanje 60 cm na dnu. To je navodno postao stil jer studenti na predavanjima nisu smjeli nositi gaćice – koje su se nosile za sport – pa su ih skrivali pod Oxford torbe. Sveukupno, ono što je vidljivo kod međuratnog studenta je da je odjednom moda postala sredstvo izražavanja osobnosti. Na prijeratnim fotografijama svi učenici izgledaju kao da nose uniformu. Ali u međuratnom razdoblju, njihova je odjeća bila individualna i osebujna.

Split ponovno okuplja ponajbolje europske sveučilišne veslačke ekipe


 

5. Student 60-ih

U 60-ima su bili studenti koji su slušali Beatlese, vodili kampanju za nuklearno razoružanje i možda se čak okupili oko TV-a u boji kako bi gledali programe koji se vjerojatno i danas emitiraju.
A njihova odjeća? Iako više nisu bili tako formalno odjeveni kao prije, a šeširi su potpuno nestali iz njihove garderobe, većina muških studenata 1960-ih i dalje je većinu vremena nosila košulje, kravate i sakoe, čak i ako su oni ponekad bili kombinirani s udobnim džemperima ili hlače od samta. Frizure su bile relativno konzervativne.
U ženskom izboru odjeće ima više zamahnutih šezdesetih, no i tada su minice i predimenzionirani džemperi obično gubili u odnosu na praktičnije opcije u nedovoljno grijanim dvoranama, poput suknji do koljena.
 

6. Student 80-ih

Do 1980-ih studentski je život sve više ličio na današnji. Njihov izbor odjeće također se čini prilično poznatim. Uostalom, odjeća iz 80-ih vratila se u modu više puta od svog prvog izlaska. Šalovi su bili ključni dio svake odjeće i za muškarce i za žene. Žene su nosile pastelne boje, puno šminke i zastrašujuće jastučiće za ramena. Manje od polovice muškaraca nosilo je kravate (iako je kombinacija košulje, kravate, džempera i sakoa očito i dalje bila studentska glavna stvar). Nuspojava moćnog odijevanja iz 80-ih je da sve fotografije studenata iz ovog doba čine da oni izgledaju puno stariji nego što su zapravo bili.

Azija stiže u Zagreb: Istražite azijsku kulturu na radionici „Put ka Zapadu“


 

 

IZVOR: OXFORD ROYALE
FOTO: UNSPLASH