LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Savjeti za budućnost

Kako maštom poboljšati kvalitetu života?

Iako maštu često povezujemo sa sanjarenjem, ona je zapravo puno više. Ako ju naučimo pravilno usmjeravati, može nam postati moćan saveznik u izgradnji životnog uspjeha.

Iako maštu često povezujemo sa sanjarenjem, ona je zapravo puno više. Ako ju naučimo pravilno usmjeravati, može nam postati moćan saveznik u izgradnji životnog uspjeha.

Istraživanjem Sveučilišta u Coloradu otkriveno je kako se regije mozga koje nam pomažu vizualizirati stvarne slike ponašaju slično kao regije koje nam služe za imaginaciju. Što je pojedinac spretniji u maštanju, to se regije sličnije ponašaju. To nam govori da je vrlo mala razlika u pamćenju koje razvijamo iz mašte i pamćenju stvarnog iskustva. No, znači li to da kontrolom nad našom percepcijom možemo promijeniti svoj život

Mašta kao saveznik

Mašta je beskrajan poligon naših sanjarskih vratolomija. Zamišljanjem potencijalnih situacija i njihovih posljedica, dobrih i loših, vježbamo je i pripremamo se na ono što nas očekuje u stvarnosti. Naša podsvijest snažna je pokretačka sila koja nas usmjerava k onome što istinski želimo.

– Mašta je najvažnija. Ona predstavlja uvid u buduće životne ljepote.  – Albert Einstein.

Kad se udruže podsvijest i mašta, a mogućnosti plutaju prostranstvom varijanti, nesvjesno istražujemo odnos prema našim istinskim željama i ciljevima. Ono na što smo usredotočeni u glavi naš mozak prepoznaje kao prioritet, a budući da je mozak sustav za rješavanje problema, na isti način pristupa snovima i pomaže nam ostvariti ih.


Pozitivno, konstruktivno sanjarenje

Kako kreativnost u našim maštanjima ne bi bila potraćena, možemo maksimizirati učinak zamišljanja metodom pozitivnog, konstruktivnog sanjarenja. Tijekom dana zasigurno svatko od nas odvoji nešto vremena na opuštanje i sanjarenje. Uz šetnju u prirodi, izležavanju na kauču ili pak nekoj drugoj aktivnosti koja je opuštajuća potrebno je navigirati um u smjeru mogućnosti i ideja.


Prva faza jest opustiti tijelo i um. Dozvoliti mislima da se smjeste u ugodno okruženje. Na plažu, u šumu ili terasu koja gleda na cvjetna polja Provanse. Kad se osjećate dovoljno ugodno u svojoj mašti, krenite graditi i širiti misao s kojom se bavite.

Čista vizija

Kao i kad gradite kuću, za nju vam je potreban nacrt, to jest vizija kako će ona izgledati. To zapravo znači da počinjemo od kraja. Imati ideju onog što želimo postići zapravo je dobra nit vodilja jer tako u svakom trenu znamo u što ulažemo vrijeme i energiju.

– Logika će vas odvesti od A do B. Mašta će vas odvesti gdje god to poželite. – Albert Einstein.

U tome nam bitno može pomoći vrsta terapije dobro primijenjena u krugovima sporta kako bi poboljšala tjelesne performanse i način razmišljanja. Riječ je o majstorstvu vizualizacije – kombinacija slika i preusmjeravanja misli kako biste se riješili emocionalne i fizičke boli kad smatrate da ste dosegli svoje granice.

Ova metoda primjenjiva je za svakog tko je ustrajan. Važno je uspostaviti mantru i u mislima provoditi dovoljno vremena na njoj.

FOTO: PIXABAY