LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Znanstvena studija

Jesu li papirnate slamke stvarno bolje za okoliš od plastičnih?

Belgijski znanstvenici testirali 20 marki papirnatih slamki – 18 marki sadrži za ljude potencijalno štetne vječne kemikalije.

Belgijski znanstvenici testirali 20 marki papirnatih slamki – 18 marki sadrži za ljude potencijalno štetne vječne kemikalije.

Znanstvena studija ukazala da takozvane eco-friendly papirnate slamke u sebi sadrže dugotrajne i potencijalno otrovne kemikalije, zbog čega možda nisu bolje za okoliš od plastičnih verzija, prenosi Hina.

Sve veći broj zemalja, primjerice Ujedinjeno Kraljevstvo i Belgija, zabranjuje prodaju jednokratnih plastičnih proizvoda, uključujući slamke. Međutim, belgijski znanstvenici testirali su 20 marki papirnatih slamki, a u njih 18, pronađene su takozvane dugotrajne vječne kemikalije, koje bi mogle biti štetne za ljude, životinje i okoliš.

Nadalje, znanstvenici su napravili test na 39 marki slamki kako bi utvrdili sadrže li skupinu sintetičkih kemikalija poznatijih kao perfluoroalkilne i polifluoroalkilne tvari (PFAS). Nužno je naglasiti da studija nije ispitivala mogućnost curenja PFAS-a iz slamki u tekućinu.

Istraživači su pribavili slamke uglavnom iz trgovina, supermarketa i restorana brze hrane. Slamke su napravljene od pet materijala uključujući papir, bambus, staklo, plastiku i nehrđajući čelik. 

Nakon provedenog testiranja na PFAS, utvrđeno je da većina marki, njih 27 od 39, odnosno visokih 69 posto, sadrži PFAS. Najčešći pronalazak bio je upravo u onima izrađenim od papira, čak 90 posto testiranih proizvoda sadržavalo je PFAS. Iza papira slijede slamke od bambusa, gdje je PFAS pronađen u četiri od pet marki, zatim tri od četiri marke plastičnih slamki i dvije od pet staklenih slamki, prema istraživanju objavljenom u časopisu Food Additives and Contaminants.

Važno je naglasiti da niti jedna od testiranih vrsta čeličnih slamki u sebi nije sadržavala PFAS. Znanstvenici pronalazak kemikalija kod papirnatih slamki, objašnjavaju kroz vodoodbojni premaz koji koristi se u nekim slučajevima.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA