LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
za akademsku godinu 2025./2026.

Švicarska Konfederacija nudi četiri vrste stipendija za hrvatske studente i istraživače, uz financijsku podršku do 3 500 švicarskih franaka mjesečno

Ove stipendije obuhvaćaju četir vrste programa: znanstvena istraživanja, doktorske studije, poslijedoktorski boravak i diplomske studije iz umjetničkih područja.

Ove stipendije obuhvaćaju četir vrste programa: znanstvena istraživanja, doktorske studije, poslijedoktorski boravak i diplomske studije iz umjetničkih područja.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih Republike Hrvatske, uz Agenciju za mobilnost i programe EU-a, objavilo je poziv za dodjelu stipendija Švicarske Konfederacije za akademsku godinu 2025./2026. u sklopu Bilateralnog programa akademske mobilnosti. Ove stipendije obuhvaćaju četir vrste programa: znanstvena istraživanja, doktorske studije, poslijedoktorski boravak i diplomske studije iz umjetničkih područja.

Prva kategorija stipendija, za znanstveno istraživanje, namijenjena je kandidatima rođenima nakon 1989. koji su završili diplomski studij. Uz diplomirane studente, prijaviti se mogu i studenti diplomskih programa koji studij završavaju do 31. srpnja 2025. godine. Druga kategorija odnosi se na kandidate za doktorski studij koji su također rođeni nakon 1989. godine te su završili diplomski studij, uz slične uvjete za studente na diplomskom programu. Stipendija pokriva prvu godinu boravka s mogućnošću produljenja do najviše tri godine.


Ne znate kako se prijaviti za stipendije Grada Zagreba? Evo gdje i kako možete potražiti pomoć


Za poslijedoktorski studijski boravak namijenjena je stipendija kandidatima koji su završili doktorat nakon 31. prosinca 2021. ili će ga završiti do 31. srpnja 2025. Trajanje boravka je 12 mjeseci, uz financijsku potporu za troškove života i istraživanja. Posljednja kategorija odnosi se na diplomski studij u umjetničkim područjima, uključujući glazbu, likovnu i izvedbenu umjetnost. Kandidati trebaju biti rođeni nakon 1989. godine i završiti prijediplomski studij prije početka programa. Boravak traje godinu dana, uz mogućnost produljenja na 21 mjesec.

Više informacija o stipendijama i uvjetima za prijavu dostupno je u priloženom dokumentu na engleskom jeziku te na mrežnoj stranici Državnog tajništva za obrazovanje, znanost i inovacije Švicarske Konfederacije. Za sve pojedinosti i dodatne informacije o pozivu zainteresirani kandidati mogu se obratiti Agenciji za mobilnost i programe EU-a na e-adresu bilaterala@ampeu.hr.

Slovačka dijeli stipendije studentima, profesorima, istraživačima i umjetnicima, do čak 1 470 eura mjesečno


Prijavnu dokumentaciju, koja uključuje švicarske prijavne obrasce, zainteresirani kandidati trebaju zatražiti od Veleposlanstva Švicarske Konfederacije u Zagrebu. Osoba za kontakt je Pero Katušić, dostupan putem e-maila na adresi pero.katusic@eda.admin.ch.

Uz prijavne obrasce, dostupne pri Veleposlanstvu Švicarske Konfederacije, prijavi je potrebno priložiti ostalu prijavnu dokumentaciju sukladno vrsti stipendije za koju se kandidati prijavljuju te ispunjen, otisnut i potpisan online prijavni obrazac na hrvatskom jeziku koji je dostupan na mrežnoj stranici Agencije za mobilnost i programe EU-a.

Zaklada „Dr. Vinko Žganec” daje novčane potpore srednjoškolcima i studentima, ali i djeci hrvatskih branitelja


Iznos stipendija ovisi o vrsti programa i iznosi od 1 920 do 3 500 švicarskih franaka mjesečno. Prijeve je potrebno podnijeti do 11. studenoga 2024. godine.

IZVOR: MINISTARSTVO ZNANOSTI, OBRAZOVANJA I MLADIH
FOTO: CANVA PRO, MAREKUSZ / ILUSTRACIJA