LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Uskrsni stol

Jednostavni trikovi za najljepše pisanice

Od bojanja jaja vinom do šljokica i konopaca – donosimo vam savjete kako što lakše i ljepše ukrasiti jaja za Uskrs.

Od bojanja jaja vinom do šljokica i konopaca – donosimo vam savjete kako što lakše i ljepše ukrasiti jaja za Uskrs.

Najveći je kršćanski blagdan pred vratima, a posljednje pripreme kako bi se proslavio u pravom tonu upravo su u tijeku. Kolači se dovršavaju, šunka se kuha, a francuska se već hladi. Preostaje samo još farbanje jaja i Uskrs može početi. Ako je to običaj koji vam zadaje glavobolje, u nastavku donosimo nekoliko savjeta koji će vam ovaj proces izuzetno olakšati.

Vjerujemo da za tradicionalne recepte s listovima djeteline ili peršina već znate, no jeste li ikada koristili gumice ili konopac? Možda je vrijeme da krenete. Gumice za zamrzivač možete omotati oko jajeta u različitim smjerovima i potom ga umočiti u boju kako biste dobili razne šare. Isto ćete postići ako jaje zamotate u mrežastu vreću od krumpira ili ga prije farbanja zamotate u najlonsku čipku.

Kada je jaje kuhano i obojeno, možete ga premazati ljepilom na određenim mjestima i potom ga umočiti u šljokice. Dobit ćete nesvakidašnji ukras. Osim toga, ako jaje samo skuhate i potom ga premažete ljepilom, a onda uvaljate u šarene perle i mrvice, vjerujemo da će se istaknuti među ostalim pisanicama. Za različite raznobojne oblike može poslužiti i konopac. Konopac duljine 30-ak centimetara umočite u nerazrijeđenu boju za jaja i potom ga omotajte oko jajeta u različitim smjerovima. Drugi konopac umočite u drugu boju i ponovite postupak. Možete koristiti onoliko konopaca koliko želite različitih boja na jajetu.

Za ukrašavanje pisanica može vam poslužiti i različito zrnje, primjerice pšenice ili riže. Jaje skuhajte i umočite u bjelanjak ili premažite ljepilom, a zatim ga pospite različitim zrnjem. Kako biste upotpunili ukras, na kraju ga pošpricajte zlatnim ili nekim drugim sprejom. Ako jaje prije umakanja u boju išarate masnim, odnosno voštanim bojama, na išarana mjesta boja se neće uhvatiti i opet imate ukras u samo nekoliko poteza.

Ovih su dana društvene mreže preplavile pisanice obojene vinom na kojima su se stvorili specifični kristalići. Ni za ovu tehniku neće vam trebati puno vremena, samo malo volje. Jaja stavite u posudu, prelijte ih crnim vinom, a kada zavrije, kuhajte još pet minuta. Jaja ostavite preko noći u vinu, a ujutro ih samo izvadite na krpu i ostavite da se osuše.

Nakon ovih savjeta preostaje vam samo prepustiti mašti na volju. Neka kreiranje najljepših pisanica počne.

FOTO: PIXABAY