LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Treba pripaziti

Je li pravilo 5 sekundi za hranu na podu istina ili mit? Znanost je dala odgovore

Iako vam vjerojatno neće biti ništa, znanstvenici upozoravaju kako hrana koja je pala na pod može biti kontaminirana ― neovisno o vremenu koje je provela tamo.

Iako vam vjerojatno neće biti ništa, znanstvenici upozoravaju kako hrana koja je pala na pod može biti kontaminirana ― neovisno o vremenu koje je provela tamo.

Jeste li među onima koji više ne diraju hranu kada im padne na pod, ili ste među onima koji se pozovu na pravilo 5 sekundi i pojedu taj nesretni komad čipsa ili krekera?

Većina vjerojatno ipak pripada drugoj skupini. Ipak, nije sve tako jednostavno kako se čini.

Hrvatska proglašena jednom od najljepših zemalja na svijetu za vožnju automobilom


Pravilo 5 sekundi obično se pripisuje Džingis-kanu, mongolskom vladaru iz 13. stoljeća. Navodno, on je imao pravilo da hrana ostaje na podu dok on ne kaže drukčije a ako je on pojede znači da je dobra i za druge, prenosi N1.

Ipak, danas je znanje o mikroorganizmima i njihovom prenošenju neusporedivo veće nego tada, pa je tako istraživanje Dawsona i Schaffnera iz 2006. pokazalo da je pravilo 5 sekundi najviše ovisi o vrsti površine i onečišćenju koje je na njemu.

Studenti organiziraju simpozij kako bi istražili utjecaj znanosti i inovacija na budućnost prehrambene industrije


Naime, kada je hrana ispuštena na tepih, njegova površina omogućila je da bakterije uđu dublje u njega te tako nisu prelazile na hranu. Ipak, napominju kako bakterije žive i do nekoliko tjedana na suhim površinama pa je tako potencijal za kontaminaciju velik.

Također, brzina kontaminacije ovisi o vrsti i vlažnosti hrane. Tako su bakterije prešle na bačenu lubenicu puno brže nego na gumene bombone ili kruh.

Istraživanje: 47 posto generacije Z smatra da im bolje savjete o karijeri daje umjetna inteligencija nego šefovi


Dawson tako zaključuje da je pravilo 5 sekundi popriličan mit, ali i da ne voli govoriti ljudima što da rade ― ali trebaju biti svjesni da hrana koja je pala na pod može biti kontaminirana i uzrokovati bolesti.
FOTO: UNSPLASH