Treba pripaziti
Je li pravilo 5 sekundi za hranu na podu istina ili mit? Znanost je dala odgovore
Iako vam vjerojatno neće biti ništa, znanstvenici upozoravaju kako hrana koja je pala na pod može biti kontaminirana ― neovisno o vremenu koje je provela tamo.
Iako vam vjerojatno neće biti ništa, znanstvenici upozoravaju kako hrana koja je pala na pod može biti kontaminirana ― neovisno o vremenu koje je provela tamo.
Jeste li među onima koji više ne diraju hranu kada im padne na pod, ili ste među onima koji se pozovu na pravilo 5 sekundi i pojedu taj nesretni komad čipsa ili krekera?
Većina vjerojatno ipak pripada drugoj skupini. Ipak, nije sve tako jednostavno kako se čini.
Pravilo 5 sekundi obično se pripisuje Džingis-kanu, mongolskom vladaru iz 13. stoljeća. Navodno, on je imao pravilo da hrana ostaje na podu dok on ne kaže drukčije a ako je on pojede znači da je dobra i za druge, prenosi N1.
Ipak, danas je znanje o mikroorganizmima i njihovom prenošenju neusporedivo veće nego tada, pa je tako istraživanje Dawsona i Schaffnera iz 2006. pokazalo da je pravilo 5 sekundi najviše ovisi o vrsti površine i onečišćenju koje je na njemu.
Naime, kada je hrana ispuštena na tepih, njegova površina omogućila je da bakterije uđu dublje u njega te tako nisu prelazile na hranu. Ipak, napominju kako bakterije žive i do nekoliko tjedana na suhim površinama pa je tako potencijal za kontaminaciju velik.
Također, brzina kontaminacije ovisi o vrsti i vlažnosti hrane. Tako su bakterije prešle na bačenu lubenicu puno brže nego na gumene bombone ili kruh.
Dawson tako zaključuje da je pravilo 5 sekundi popriličan mit, ali i da ne voli govoriti ljudima što da rade ― ali trebaju biti svjesni da hrana koja je pala na pod može biti kontaminirana i uzrokovati bolesti.
Većina vjerojatno ipak pripada drugoj skupini. Ipak, nije sve tako jednostavno kako se čini.
Pravilo 5 sekundi obično se pripisuje Džingis-kanu, mongolskom vladaru iz 13. stoljeća. Navodno, on je imao pravilo da hrana ostaje na podu dok on ne kaže drukčije a ako je on pojede znači da je dobra i za druge, prenosi N1.
Ipak, danas je znanje o mikroorganizmima i njihovom prenošenju neusporedivo veće nego tada, pa je tako istraživanje Dawsona i Schaffnera iz 2006. pokazalo da je pravilo 5 sekundi najviše ovisi o vrsti površine i onečišćenju koje je na njemu.
Naime, kada je hrana ispuštena na tepih, njegova površina omogućila je da bakterije uđu dublje u njega te tako nisu prelazile na hranu. Ipak, napominju kako bakterije žive i do nekoliko tjedana na suhim površinama pa je tako potencijal za kontaminaciju velik.
Također, brzina kontaminacije ovisi o vrsti i vlažnosti hrane. Tako su bakterije prešle na bačenu lubenicu puno brže nego na gumene bombone ili kruh.
Dawson tako zaključuje da je pravilo 5 sekundi popriličan mit, ali i da ne voli govoriti ljudima što da rade ― ali trebaju biti svjesni da hrana koja je pala na pod može biti kontaminirana i uzrokovati bolesti.
OZNAKE:
FOTO:
UNSPLASH