LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
PROBLEM ZVAN ALUMINIJ

Je li opasno polizati poklopac jogurta?

Prema njemačkom saveznom institutu za procjenu rizika, aluminij predstavlja najveći rizik kad korodira u kontaktu s kiselinama ili solju, međutim nije opasan baš u svim situacijama o kojima se priča.

Prema njemačkom saveznom institutu za procjenu rizika, aluminij predstavlja najveći rizik kad korodira u kontaktu s kiselinama ili solju, međutim nije opasan baš u svim situacijama o kojima se priča.

Aluminij je jedan od najčešće korištenih metala u svijetu i nalazi se u mnogim predmetima koje svakodnevno koristimo poput limenki, aluminijskih folija, jednokratnih posuda, pa čak i u nekim prehrambenim proizvodima. 

Prema njemačkom saveznom institutu za procjenu rizika, aluminij predstavlja najveći rizik kad korodira u kontaktu s kiselinama ili solju, međutim pakiranja su obložena zaštitnim slojem koji sprečava da aluminij dospije u hranu, što znači da lizanje poklopca jogurta ne predstavlja rizik po zdravlje.

Ipak, treba biti oprezan kada koristimo aluminijsku foliju ili jednokratne aluminijske posude. Ako u kontaktu s njima dođe kisela ili slana hrana, velika količina aluminija može se prenijeti na hranu. Zato ne bi trebalo umatati u aluminijsku foliju narezane jabuke, rajčice i sir, kao ni marinirano meso.

Preporučena doza aluminija koju bismo trebali unijeti u organizam je manje od jednog miligrama po kilogramu tjelesne težine tjedno, a da bi se on sveo na najmanju razinu preporuka je koristiti staklene ili keramičke posude za kuhanje i skladištenje hrane. 
FOTO: UNSPLASH