LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
PROBLEM ZVAN ALUMINIJ

Je li opasno polizati poklopac jogurta?

Prema njemačkom saveznom institutu za procjenu rizika, aluminij predstavlja najveći rizik kad korodira u kontaktu s kiselinama ili solju, međutim nije opasan baš u svim situacijama o kojima se priča.

Prema njemačkom saveznom institutu za procjenu rizika, aluminij predstavlja najveći rizik kad korodira u kontaktu s kiselinama ili solju, međutim nije opasan baš u svim situacijama o kojima se priča.

Aluminij je jedan od najčešće korištenih metala u svijetu i nalazi se u mnogim predmetima koje svakodnevno koristimo poput limenki, aluminijskih folija, jednokratnih posuda, pa čak i u nekim prehrambenim proizvodima. 

Pokažite kako žene čuvaju baštinu u međunarodnom foto natječaju za mlade


Prema njemačkom saveznom institutu za procjenu rizika, aluminij predstavlja najveći rizik kad korodira u kontaktu s kiselinama ili solju, međutim pakiranja su obložena zaštitnim slojem koji sprečava da aluminij dospije u hranu, što znači da lizanje poklopca jogurta ne predstavlja rizik po zdravlje.

Studenti sagradili pastirsku kuću na Biokovu, na gotovo 1500 metara nadmorske visine


Ipak, treba biti oprezan kada koristimo aluminijsku foliju ili jednokratne aluminijske posude. Ako u kontaktu s njima dođe kisela ili slana hrana, velika količina aluminija može se prenijeti na hranu. Zato ne bi trebalo umatati u aluminijsku foliju narezane jabuke, rajčice i sir, kao ni marinirano meso.

Naučite napraviti savršeni Mojito kod kuće – u samo nekoliko jednostavnih koraka


Preporučena doza aluminija koju bismo trebali unijeti u organizam je manje od jednog miligrama po kilogramu tjelesne težine tjedno, a da bi se on sveo na najmanju razinu preporuka je koristiti staklene ili keramičke posude za kuhanje i skladištenje hrane. 
FOTO: UNSPLASH