LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Osobni razvoj

Nekoliko prijedloga za izlazak iz zone komfora; otvara nam nove mogućnosti i lišava nas straha

Često možemo čuti kako je sve što želimo izvan naše komforne zone. Međutim, rijetko kada smo mogli čuti što zona komfora zapravo predstavlja. Zato vam donosimo objašnjenja i savjete kako se izvući iz tog fenomena!

Često možemo čuti kako je sve što želimo izvan naše komforne zone. Međutim, rijetko kada smo mogli čuti što zona komfora zapravo predstavlja. Zato vam donosimo objašnjenja i savjete kako se izvući iz tog fenomena!

Kao što joj i samo ime kaže, zona komfora predstavlja zonu, odnosno poziciju u kojoj se osjećamo ugodno. Dok god se nalazimo u tom području, ne osjećamo stres i tjeskobu. Na prvi se pogled čini kao dobra pozicija, međutim, kako bismo poboljšali sebe, svoja postignuća i generalno život, potrebno je biti otvoren prema promjenama, pa i strahu koje te promjene donose. Kada smo ušuškani u svojoj sigurnoj zoni, manje smo skloni tim promjenama, što u konačnici dovodi do stagniranja.

Generalno nas često koče tri straha: strah od promjene, strah od neuspjeha i strah od nepoznatoga. Strah od promjene često znamo opravdavati kako bismo odgodili posao, ali i potrebni rizik. Strah od neuspjeha često je pokazatelj nedostatka samopouzdanja, dok nas strah od nepoznatoga često čini paranoičnima i uplašenima zbog nemogućnosti kontrole.

Važno je osvijestiti spomenute strahove, kako bismo mogli raditi na njima i kako bismo u konačnici mogli izazvati sami sebe na promjenu. U nastavku donosimo nekoliko prijedloga koji vam mogu pomoći u fokusiranju na promjene koje su izvan naše komforne zone.

Izazov navika

Navike često stvaramo i mijenjamo kroz život. Korisno je posvetiti se onim navikama koje su nas dovele do prošlih postignuća. Dobar način kako da izazovemo sebe izvan zone komfora jest postepena promjena navika. Ako imamo lošu naviku, zamijenimo je boljom. Za postojeće dobre navike pronađimo nove i uzbudljive načine putem kojih ćemo ih još više pojačati.

Podsjetnik ključnih aspekata

Svaka je promjena putovanje, a svako putovanje donosi neke nove lekcije i nova znanja. Kako bismo se lakše odvažili i riješili straha, korisno je podsjetiti samoga sebe na ključne stvari bilo koje promjene ili izazova. Jedno jednostavno Ja to mogu! ili ako i ne uspijem, naučio sam i iskusio nešto drugačije može nam pomoći u ustrajnosti.

Eksperimentiranje

Svi smo mi različiti i na različite načine funkcioniramo. Zato je najbolje eksperimentirati s metodama koje nama najbolje odgovaraju i prilagoditi ih sebi i svojim ciljevima. Nekome će primjerice biti lakše ako si vizualizira ono što ga čeka izvan njegove komforne zone, a netko će početi s uvođenjem malih promjena svakoga mjeseca.

Za što god se u konačnici odlučili, važno je imati volju i želju za promjenom. Neki ljudi vole svoju sigurnost, i to je sasvim u redu, ali svima nam je potrebna barem poneka promjena s vremena na vrijeme. Kada jednom otkrijete što se sve nalazi izvan vaše zone komfora i postignete ono što ste htjeli, težit ćete samo prema višim ciljevima. Ona neugoda koju ste osjećali na početku s vremenom će nestati i otkrivanje nepoznatog postat će normalno.

FOTO: PIXABAY