LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kvalitetan odmor

Istraženo zašto je studentima teško spavati u (ne)udobnosti sjedala na putovanju doma

Vjerujemo da ste se nekad tijekom putovanja do kuće zapitali zašto je tako teško uspostaviti dobar i kvalitetan san u sjedećem položaju. Ako ste mislili da je to zbog neudobnosti sjedala, bili ste u krivu.

Vjerujemo da ste se nekad tijekom putovanja do kuće zapitali zašto je tako teško uspostaviti dobar i kvalitetan san u sjedećem položaju. Ako ste mislili da je to zbog neudobnosti sjedala, bili ste u krivu.

Mnogi studenti koji studiraju u drugom gradu jedva dočekaju vikend kako bi malo otišli doma i vidjeli svoje ukućane. Međutim za mnoge od njih upravo samo putovanje predstavlja pravu tlaku jer je dosta iscrpljujuće i zna potrajati i do nekoliko sati. Unatoč iznimnoj želji za odmorom i kojim odspavanim satom tijekom putovanja, tijelo im ponekad ne dopušta da samo tako zaspu u sjedećem položaju, odnosno u (ne)udobnosti sjedala u vlaku, autobusu i sl.

Vjerujemo da ste se nekad tijekom putovanja do kuće zapitali zašto je tako teško uspostaviti dobar i kvalitetan san u sjedećem položaju. Možda ste mislili da je to zato što vaša susjeda na sjedalu do ili iza vas ima običaj učiti naglas ili pak zato što se osjećate nekako neprirodno dok se drmate u određenom prijevoznom sredstvu. Međutim cjelokupna je priča u svojoj suštini puno dublja.

Naime ovdje se radi o prirodnom ciklusu spavanja koji se, na neki način, poremeti kada se nalazimo u sjedećem položaju. Dok spava, ljudski bi mozak trebao proći kroz svih pet faza sna kako bi organizmu pružio kvalitetan san i odmor. – Kvalitetno se možemo odmoriti samo ako spavamo dovoljno dugo da prođemo kroz sve faze sna u nekoliko ciklusa. – objašnjava prof. dr. sc. Vida Demarin za portal Zdravakrava. U cjelokupnom tom ciklusu važno je istaknuti zadnju, ali ne manje važnu, tzv. REM-fazu sna koja čini samo oko 25% ciklusa spavanja te nastupa približno od 70 do 90 minuta nakon što zaspimo.

Inspirativna priča: Erasmus+ mobilnost za studente s invaliditetom


Tijekom REM-faze mozak šalje signale leđnoj moždini da je vrijeme za opuštanje kako bi tako privremeno paralizirao mišiće što onda uzrokuje gubitak mišićnog tonusa. Ta privremena paraliza i sam gubitak mišićnog tonusa otežavaju uspravno držanje leđa i vrata te je zbog toga tijelu teže zaspati u sjedećem položaju. Ono je, na neki način, naviklo spavati u ležećemu položaju koji je na koncu i prirodan.

Unatoč tome, neki budistički redovnici namjerno spavaju sjedećki jer na taj način meditiraju. Sjedaju u posebno dizajnirane stolce koji im omogućavaju da im leđa i u snu ostaju tvrda, čvrsta i uspravna, a to čine kako bi što duže boravili u meditaciji tokom dana. Vaš bi cilj, najjednostavnije rečeno, mogao biti privremeni odmor ili, kako se to još popularno naziva, drijemež na putu do kuće, a savjetujemo vam da onaj pravi san ipak rezervirate samo za krevet.

Izdvojili smo jeftine direktne letove već od 29 eura za top putovanja ovog proljeća!


IZVOR: MENTALFLOSS.COM
FOTO: FLICKR