LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
ČAVRLJANJE S POZNATIMA

Intervju s Filipom Riđičkim: „Iskoristi faks, iskoristi vrijeme, iskoristi mladost, iskoristi svaki dan najbolje kaj možeš.”

U sklopu serije članaka Čavrljanje s poznatima popričali smo s glavnim likom serije „Crno-bijeli svijet”, članom benda Lika Kolorado i radijskim voditeljem – Fiipom Riđičkim.

U sklopu serije članaka Čavrljanje s poznatima popričali smo s glavnim likom serije „Crno-bijeli svijet”, članom benda Lika Kolorado i radijskim voditeljem – Fiipom Riđičkim.

U sklopu serije članaka Čavrljanje s poznatima, zamolili smo našeg glumca i radijskog voditelja na Gold FM-u, ali i člana benda Lika Kolorado da se prisjeti svog studiranja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, objasni kako je upisao baš taj studij, je li bio klasični student te što savjetuje sadašnjim i budućim studentima, kao i svima mladima za što uspješnije obrazovanje, ali i što sretniji život.

Filip Riđički danas je najpoznatiji po ulozi Kipa u seriji Crno-bijeli svijet, no glumom se počeo baviti puno prije. Još u srednjoj školi postao je član Zagrebačkog kazališta mladih, dok je prvu ozbiljniju ulogu Matije u seriji Zabranjena ljubav dobio sa sedamnaest godina, nakon povratka sa Šri Lanke na kojoj je proveo jedno polugodište. Godine 2009. upisao je glumu na Akademiji dramske umjetnosti čiji prijemni ispit zapravo nije ni planirao proći.

– Stari mi je završio Akademiju za snimatelja i onda sam ja rekao: Okej, želim biti snimatelj. Išao sam po filmskim festivalima, onda sam se zaljubio u film i reko ajde bit ću redatelj. Išao sam na Akademiju za režiju, ali me nisu primili, već su mi rekli: Odi na glumu. Tako da je meni cilj bio glumu pasti i onda im se vratit natrag i reći: Evo, nisu me primili na glumu, sad je na vama. Ali to se nije dogodilo – išao sam na glumu i primili su me.

Zbog studija režije nije mu žao jer je dobio priliku baviti se raznim stvarima koje voli, tako da mu je sve, kako kaže, dosta dobro ispalo. Prije upisa na studij portretirao je lik Slavena Bebića u seriji Sve će biti dobro, a na trećoj godini studija dobio ulogu u Subotom navečer, nedjeljom ujutro, humorističnoj seriji o zgodama mladih iz koje je zasigurno najpoznatija scena nadmetanja o poznavanju prve županijske nogometne lige Krapinsko-zagorske županije, na društvenim mrežama poznatije kao Igrači Z Mača.

Nakon pauze kreće na četvrtu godinu studija te tada dobiva ulogu Voljena Kipčića u Crno-bijelom svijetu, seriji čija će se četvrta sezona ubrzo emitirati na našim TV ekranima. Kako kaže, glumu je završavao malo pomalo, ali imao je sreće jer je dobio uloge u spomenutim projektima, no žao mu je zbog neiskorištenog vremena i neiskorištavanja prilika koje nudi sam studij. Svim mladima poručuje da svoj studij iskoriste najbolje što mogu, aktiviraju se i bolje fokusiraju na ono što ih zanima u njegovu sklopu:

– Gluma je super posao ako imaš dovoljno sreće zaista se baviti njom. Ne mogu je ozbiljno shvatiti jer mi nije full-time posao, ali shvatim ozbiljno projekt na kojemu radim. Dobijem Crno-bijeli svijet, onda ga ozbiljno shvatim pa ga odradim najbolje kaj mogu. No ne osjećam se kao da sam dovoljno iskorištavao prilike za vrijeme studija. Jako brzo uđeš u taj đir: Joj studij, jedva čekam da se riješim studija i završim, a premalo gledaš na to što možeš iz njega izvući. Izvuci iz faksa, iskoristi ga za sebe. Naravno da ćeš morati nekome udovoljiti, ali većinom se pitaj što možeš tu za sebe napraviti.

Riđički želi istaknuti da studenti nisu dio sveučilišta kako bi zadovoljili njegove potrebe, već svoje. Izvlačimo li iz sustava obrazovanja prilike koje su orijentirane prema pojedinom studentu, tj. konkretno nama i našem području studiranja, tek tada, kaže, sustav radi nešto za nas.

– Akademija dramske umjetnosti toliko je specifična i različita od svih ostalih fakulteta da mislim da se moje iskustvo studija ne može preslikati ni na koje drugo. Iskreno, prošlo je dosta vremena u mom životu kada nisam obraćao pozornost na stvari koje se u društvu događaju, nije me zanimalo.

Problem neiskorištavanja studija i vremena provedenog na njemu prema Riđičkom ovisi o generaciji, ali i tome da nitko ne govori mladima: Slušaj, daj iskoristi ovo za sebe i razmišljaj. Unazad nekoliko godina pojedini studenti pokazuju svoje zanimanje za aktualne društvene probleme i sudjeluju u njima, a svojim radom i trudom pokazuju da su aktivni na fakultetu. Generalni je stav prema društvu i našoj kulturi, kaže naš sugovornik, da ona ne valja, da ne valjaju naši filmovi i glazba, kao ni drugi aspekti kulture. Preporučuje zauzimanje malo drugačijeg stajališta jer ćemo tako okolinu mijenjati nabolje:

– Pandemija me naučila da je život prekrasan. Ja više nikada u životu neću biti nezahvalan ni za što. Budi sretan i zadovoljan s onim kaj imaš.

Na trećoj se godini pridružio Radio Studentu, a u pamćenju mu je ostao jedan super trenutak kad je pustio pjesmu The Obvious Child Paula Simona. To isto popodne na društvenim je mrežama naišao na objavu jedne djevojke koja ju je čula na radiju:

– Pjesmu je slušala cijelu svoju mladost i sad pleše po stanu cijeli dan. Meni je to bilo postignuće godine – da si nekog dirnuo na taj način. Koliko je to ogromno. – rekao je Riđički istaknuvši da svojim djelima svakodnevno nastoji postići upravo to da nekoga dirne kako osobno, tako i kao član benda Lika Kolorado.

Za vrijeme studija otkrivao je kafiće te je, kako nam otkriva, ispred HNK-a bio kada to još nije bilo kul. Pitali smo ga još da se osvrne na svoje cjelokupno studentsko doba:

– Baš se ne sjećam iskreno studija, ni svih ispita, ni iskustava koje sam imao jer sam tek pred kraj počeo uživati u tome. Zato iskoristi faks, iskoristi vrijeme, iskoristi mladost, iskoristi svaki dan najbolje kaj možeš. Kupi bicikl, vozi ga do Delnica, vozi ga na more. Sretan možeš biti s 19, 20, 25, 30 i 40. Niti jedan period nije bolji od drugog, samo budi happy. Ima pjesma od benda Punčke, Petar Pan, refren je: …biti sretan, to je najbolje, biti sretan.

Prema onome što nam je rekao, pokazao je da želi učiti i da uči na svojim greškama pa tako tijekom koronakrize cijeni sve ono što ranije nije, a iskustvo svojeg studentskog života koristi kako bi druge usmjerio kako to vrijeme iskoristiti što produktivnije i uspješnije.
FOTO: WIKIPEDIA