LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Iskoristite sve što Google pruža

Google proizvodi i usluge za koje sigurno niste znali

Google tražilica postala je naš svakodnevni alat. Stoga vam donosimo manje poznate, no izuzetno korisne proizvode i usluge tog tehnološkog diva.

Google tražilica postala je naš svakodnevni alat. Stoga vam donosimo manje poznate, no izuzetno korisne proizvode i usluge tog tehnološkog diva.

Google tražilica postala je sinonim za pretraživanje bogatstva interneta. Ipak, gotovo smo sigurni da niste iskoristili sve mogućnosti koje Google pruža. Stoga vam predstavljamo Googleove manje poznate, ali izuzetno korisne proizvode i usluge za koje zaista morate znati.

1. Google Keep je fantastična aplikacija koja će vas podsjetiti na sve zadatke koje morate obaviti. Šarena je i vesela pa će vas sigurno oraspoložiti, čak i ako ne obavite ni jedan od zadataka koje ste planirali. Možete je sinkronizirati s drugim Google uslugama.

2. Gmail je jedan od najpoznatijih besplatnih e-mail servisa. No čak i ako ga ne koristite, možete pretvoriti svoj Yahoo, Hotmail, Outlook ili neki drugi račun u Gmail. Na poveznici možete saznati kako.

3. Kako bi potaknuo više ljudi da prijeđu na obnovljive izvore energije i opreme svoje domove solarnim panelima, Google je pokrenuo Project Sunroof. Ova aplikacija koristi zračne snimke visoke rezolucije i lokalne vremenske prilike kako bi izračunala koliko novca bi osoba mogla uštedjeti ugradnjom solarnih panela na svoj krov.

4. Jeste li znali da pomoću Google tražilice možete postaviti tajmer? Postupak je veoma jednostavan. U tražilicu upišete količinu vremena koju želite da vam tajmer odbroji te nakon toga riječ timer. I to je to. A kada zadano vrijeme isteče, tajmer će se oglasiti alarmom.

5. Ako volite nebo, zvijezde i svemirska prostranstva, Google.com/sky prava je adresa za vas. Na njoj možete istraživati daleke kutke naše galaksije, ali i dalekog svemira, koristeći slike NASA-inih satelita, The Sloan Digital Sky Surveyja i teleskopa Hubble.

6. Google Ngrams je zabavno pomagalo pomoću kojeg možete pretraživati jednu riječ u 5,2 milijuna knjiga objavljenih između 1500. i 2008. godine kako biste vidjeli promjene u njezinom korištenju i značenju.

7. Jeste li ikada ugledali neki veliki broj i zapitali se kako ga izgovoriti? Upišite ga u Google tražilicu, a nakon njega upišite znak jednakosti i jezik na kojem želite izgovoriti taj broj. A ako niste znali, zahvaljujući Googleu možete napraviti i više matematičkih izračuna.

8. Ako su vam standardni fontovi dosadili, na adresi Google.com/fonts možete pronaći veliki izbor fontova koje možete besplatno koristiti.

9. Ako pišete esej, seminar ili diplomski rad, a nedostaje vam stručne literature, potražite pomoć na aplikaciji Google Scholar. Pomoću nje moći ćete pretražiti sve stručne časopise i radove te dobiti informaciju koja vam je potrebna.

10. Umjetnost je ukras života, no rijetko dobivamo priliku vidjeti svjetska remek-djela. Pomoću Google Arts Projecta možete zaviriti u riznice najpoznatijih svjetskih muzeja i pogledati fotografije bisera svjetske umjetnosti u visokoj rezoluciji.

11. Google Trends pokazuje najtraženije pojmove svakoga dana, a možete vidjeti i kako se zanimanje za određeni pojam mijenjalo kroz vrijeme.

12. Panoramio sjedinjuje Google Maps i osobne fotografije korisnika kako bi na karti prikazao gdje su fotografije snimljene.

13. Pomoću Google Sound Searcha moći ćete identificirati pjevača i ime pjesme koja vam se svidjela. Čak će vas odvesti i na adresu u Google Play Storeu gdje dotičnu pjesmu možete kupiti.

14. Ako često putujete, aplikacija Google Translate vaš je najbolji suputnik. Pomoću nje mnogo ćete se lakše snaći u stranoj zemlji.

15. Reverse-image Search pomaže vam utvrditi izvor određene slike ili pronaći slične.

16. Za one među nama koji su ostali vječna djeca, tu je BuildWithChrome, gdje možete graditi čitave gradove od LEGO kockica na stvarnim lokacijama.

FOTO: GOOGLE