LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ivana Šabić

FROM SCRATCH: noćas zvijezde padat će...

"PAZI! Raspetljancija serije u tijeku"

"PAZI! Raspetljancija serije u tijeku"

U životu prolazi samo dio nas. Jer svakom preprekom ostavljamo komadiće putem. Dođe li do kraja bar netko čitav?

Osnovne informacije: From Scratch, 2022., 53 min, američka autobiografija, IMBD ocjena 7,9/10


O čemu se radi: Amerikanka Amy (Zoe Saldaña) iz Texsasa se zaljubljuje u Sicilijanca Lina (Eugenio Mastrandrea) dok studira pravo u Italiji.

Netflixova serija snimljena prema istoimenoj knjizi autorice Tembi Locke, točnije prema njezinoj autobiografiji kroz osam epizoda donosi priču o ljubavi, Italiji i pronalasku sreće na drugom kraju svijeta. Ono što počinje kao nesvjesna romansa u prvim epizodama postaje srcedrapajuća priča o gubitku i otpornosti u posljednjim trenutcima.

Zbog tečaja slikarstva započinje cijela romansa. Amy u Firenci upoznaje chefa Lina i rađa se posebna kemija koja prerasta u veliku ljubav. No, u priči se upetlja i vlasnik galerije zbog čega na tren djeluje kako će sve odbaciti zbog lažnog sjaja, ali ona odlučuje poslušati svoje srce.

No, život nije kao u bajci pa se Amyina bajka urušava zbog povratka u Ameriku. Za njom dolazi i Lino koji iznova pokušava graditi karijeru kuhara u novom gradu. Kako ih hrpa stvari spaja, tako ih i razdvaja; kulturološke i vjerske razlike prije svega. Ona ima pune ruke posla s raznim komplikacijama koje joj život postavlja na put.     

Postoje blagi komadići komedije oko prepotentnih roditelja i otkačenih kulturnih sukoba za mogućnost cerekanje uz scene romantičnog ili obiteljskog blaženstva nad kojima se može zadovoljno uzdahnuti. Više ne znam jesam li plakala od tuge ili od ljubavi i podrške unutar obitelji ili me sve posjetilo na život koji se događa oko nas. Možda bi trebali prestati uzimati stvari oko sebe zdravo za gotovo i cijeniti svaki događaj, bio tužan ili sretan. A snaga koju je nosila Amy je nešto izvanvremensko i može se toliko učiti iz njezinih postupaka.

Meni najdraži momenti serije bili su talijanska hrana koja je izgledala prvoklasno. Mediteran je stvarno poseban, kadrovi Firence su bili živopisni i pokazali su ono najbolje od grada. Uz to sve, tu je romantika koja se uklapa savršeno u cijeli tijek serije, to jest u život glavnih likova.

Naposljetku, ako si netko tko se suočio s neizlječivom bolešću, bio njegovatelj voljene osobe ili si napetih živaca ovih dana, “From Scratch” možda neće biti tako lako gledati kao što se čini na pravu. Ali ako se želiš prepustiti širini tih emocija, ovo bi trebalo pružiti upravo to. A i koje ljubavno pismo ne umrlja oči suzama?

Do idućeg puta, Ivana. #čitamose