LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ukrašavanje tijela

FOTO: Vječno popularne ideje za tetovažu

Mnogi toga nisu svjesni, ali tetoviranje nije nova pojava. Štoviše, neke današnje tetovaže datiraju još iz starog Egipta.

Mnogi toga nisu svjesni, ali tetoviranje nije nova pojava. Štoviše, neke današnje tetovaže datiraju još iz starog Egipta.

Ljubiteljima trajnih uspomena savršeno odgovara trend tetoviranja. Štoviše, u većini zemalja svijeta ono je prilično rašireno i atraktivno te neki čak tvrde da je moguće postati ovisan o toj radnji. 

Međutim, povijest pripovijeda nešto drugačiju priču. Naime, znanstvenici tvrde da ritual tetoviranja ljudskog tijela seže u daleku povijest, ali značenje i razlozi tetoviranja uvelike variraju. Prema arheološkim istraživanjima, prve tetovaže pronađene su u starom Egiptu, i to upravo na ženskim mumijama. U tom razdoblju tetovirale su se isključivo pripadnice ljepšeg spola kako bi se zaštitile od seksualnog zlostavljanja. Već s prvom tetovažom za muškarce one prestaju biti poželjne. Štoviše, tada je započelo pogrdno nazivanje tetoviranih žena prostitutkama ili bludnicama. U konačnici im je taj čin narušio ugled. Međutim, položaj žena tada svakako nije bio dobar pa su mnoge radije odabrale zaštitili svoje tijelo i zdravlje nego ugled.

S pojavom kršćanstva tetovaže su deklarirane kao barbarski ritual i ubrzo izbačene iz prakse sve do 16. stoljeća, kada se ponovno pojavljuju kod mornara i ostalih pripadnika niže klase. No, to sve pada u zaborav kada na scenu nastupaju hipiji kojima su bile prikladan način za obilježavanje svojih vrijednosti.

Dakle, iako su nekada sa sobom donosile negativne konotacije, danas ih mladi ljudi doživljavaju kao jedan od načina na koji se mogu izraziti ili iskazati svoje misli i vrijednosti. Naravno, postoje i oni koji jednostavno žele ukrasiti svoje tijelo.

Što se tiče dizajna za tetovažu, mnogi ideje pronalaze na popularnoj mreži Pinterest gdje je moguće pronaći široku paletu – od malenih srca i natpisa do velikih lavova i zmajeva. No, za one malo manje maštovite postoji čitav set ideja za koji je moguće pronaći u svakom tattoo studiju, a u slučaju da želite malo više od uobičajenoga, uvijek možete zamoliti tattoo majstora da neki simbol nacrta personalizirano.

Određeni dizajni poput točkica, ptica, križeva, cvijeća i nebeskih tijela popularni su već nekoliko stoljeća, što ukazuje na to da se ukusi nisu baš toliko drastično promijenili. Škicnite ih u fotogaleriji koju smo pripremili!