LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Izlet u prirodu

FOTO: NP Krka i ovog mjeseca ima promotivnu akciju – ulaznice za studente povoljnije

Ako ste željni izleta u prirodu i nađete se u blizi NP-a Krka, u njegovim ljepotama moći ćete uživati po akcijskim cijenama i u lipnju.

Ako ste željni izleta u prirodu i nađete se u blizi NP-a Krka, u njegovim ljepotama moći ćete uživati po akcijskim cijenama i u lipnju.

Nacionalni park Krka poziva sve da u lipnju planiraju upoznavanje srednjeg i gornjeg toka Krke u sklopu promotivne lipanjske akcije koja se odnosi na Roški slap, odnosno sve lokalitere na srednjem i gornjem toku.

Ako se odlučite odazvati akciji Upoznajte gornji tok rijeke Krke kupnjom ulaznice za lokalitet Roški slap moći ćete pristupiti Visovačkoj kući Kuželj, Oziđanoj pećini, Burnumu, manastiru Krka i Eko-kampusu Krka u Puljanima, kao i brojnim poučno-pješačkim stazama.
– Putovanje započnite na Roškome slapu, lokalitetu punom iznenađenja. Nakon niza usporednih slapova, u narodu prozvanih Ogrlice, Krka se s glavnoga slapa, smještenog na kraju barijere, u širokoj lepezi s petnaest metara visine ruši u Visovačko jezero. Na vidikovac s kojega se pruža pogled na Ogrlice možete se uspeti drvenim stepenicama. Do Oziđane pećine vodi 517 stepenica položenih na stijenu. – stoji u priopćenju.
Zatim preko sedrenih slapova prelazi cesta do riječne obale, što je put kojim su se, kako se navodi, stanovnici okolnih sela nekada niz strmu ploču kanjona spuštali do posjeda koje su obrađivali, a danas je to prvorazredna atrakcija: posjetitelji mogu uživati u pogledu s njega na krajolik Roškoga slapa, na ruševine utvrde Rogovo, razasute Ogrlice i modrozelene vode rijeke stiješnjene u tjesnacu Među gredama.
– Nakon što obiđete Roški slap, zaputite se Krkom uzvodno, brodom ili automobilom, i otkrijte moć prirode u raskošnoj vegetaciji i strmim kanjonima. Gornji tok Krke oaza je mira i duhovnosti. U pitomoj dragi uz rijeku Krku smjestio se manastir Krka, duhovno središte pravoslavnih vjernika, koji možete razgledati u pratnji djelatnika.

Skriven u njedrima Dalmatinske zagore, u kamenu i kršu, obrastao surovom makijom, nalazi se biser antičke civilizacije, rimski vojni logor Burnum. Amfiteatar se može obići, uz upoznavanje s poučnim tablama, samostalno ili u pratnji djelatnika NP Krka. Nekoliko stotina metara od arheološkog lokaliteta Burnum nalazi se Manojlovački slap, najviši slap na rijeci Krki. Ne zaboravite navratiti do Eko-kampusa Krka u Puljanima i pogledati novouređenu Arheološku zbirku, u kojoj su izloženi predmeti pronađeni u arheološkim iskapanjima. – preporučuju iz Parka.
Novost je i to ško su uvedene brodske i autobusne linije pa će, kako stoji u priopćenju, posjetitelji sami moći kreirati svoj obilazak Parka prema svojim željama. 

Za sve ovo odrasli će morati izdvojiti 100 kuna, no iznos je dječje ulaznice, na koju uz predočenje iksice imaju pravo i studenti, 55 kuna. Radno je vrijeme parka od 8 do 20 sati, odnosno lokaliteta na gornjem i srednjem toku od 10:00 do 18:30, na Visovcu od 9:00 do 17:00, dok manastir Krka prima posjetitelje od 10:00 do 18:00.

Detaljnije informacije dostupne su ovdje.
FOTO: NACIONALNI PARK KRKA