FOTO: Neobična jela diljem svijeta
Za vas smo izabrali 10 najčudnijih jela koja su specijaliteti u nekim dijelovima svijeta.
Za vas smo izabrali 10 najčudnijih jela koja su specijaliteti u nekim dijelovima svijeta.
Ljudi s različitih krajeva svijeta razlikuju se po mnogim stvarima, kao što su običaji i kultura.
Ne čudi to što se na različitim krajevima svijeta jede različita hrana.
Dojmovi su često različiti, stoga ne postoji metoda za procjenu hoće li ili neće neka hrana pristajati vašem želudcu i nepcu.
U svakom slučaju – jednom se živi. Stoga, ako se zateknete pokraj ovih jela, testirajte svoju izdržljivost!
Escamoles. Tradicionalno jelo meksičke kuhinje. Radi se o ličinkama velikoga crnog mrava, koje se hrane korijenjem agave. Imaju okus sličan maslacu, a najčešće se poslužuju u tacosima i s umakom od avokada.
Balut. Ovo jelo možete pronaći kod uličnih prodavača na Filipinima. Balut je prokuhano, oplođeno pačje ili kokošje jaje sa skoro potpuno razvijenim embrijem. Poslužuje se uz pivo, a lokalno stanovništvo savjetuje da sažvačete sve dijelove, uključujući i minijaturne kosti pileta ili pačeta koje se tek razvija.
Kiviak. Zimski specijalitet koji Inuiti s Grenlanda konzumiraju već stoljećima. Glavni sastojak ovog jela jest tuljan, koji se puni s 300 – 500 manjih ptica, premaže ga se tuljanovom mašću te ga se najmanje 3 mjeseca ostavi da stoji.
Nakon toga ptice se izvade, a jedu se sirove.
Tong zi dan. U Dongyangu (Kina) specijalitet su jaja kuhana u mokraći dječaka. Urin se prikuplja u lokalnim školama. Pripremaju se isključivo u proljeće, a njihova priprema traje gotovo 24 sata. Prvo ih namaču u urinu, u kojem se zatim kuhaju dovoljno dugo da se raspucaju, te da urin prodre kroz ljusku.
Yartsa gunbu. Gljivice Ophiocordyceps sinensis mumificiraju gusjenicu, a zatim joj procvatu na glavi. Tibetanci skupljaju takve zrele gljivice i od njih rade juhu. Zbog svog djelovanja na zdravlje i potenciju, imaju veliku tržišnu vrijednost. Štoviše, toliko su cijenjene da su sela znala ratovati oko prava na njihovo skupljanje i prodavanje.
Casu marzu. Iz Italije, točnije Sardinije, dolazi nam casu marzu, tradicionalni ovčji sir. Sir se u ranoj fazi izrade izloži muhama koje u njega polažu svoja jaja. Ličinke razgrađuju mast u siru i ubrzavaju proces fermentacije. Sir je spreman za konzumaciju tek sadrži tisuće živih crvića koji, ako se dobro ne sažvaču, mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, zbog čega je u mnogim mjestima njegova prodaja zabranjena.
Juha od šišmiša. U nekim državama sprema se juha od šišmiša. Šišmiš se kuha cijeli, a potom i konzumira zajedno s krznom, očima, krilima i svime ostalim. Ova delikatesa zabranjena je u Gvineji zbog moguće povezanosti sa širenjem ebole.
Odori don. Poslužuje se u Japanu i Koreji. Radi se o živoj lignji ili hobotnici kojoj se prije serviranja izvadi mozak, no živci i mišići joj i dalje rade kada je se prelije posebnim soja umakom. Ovaj specijalitet nije samo neobičan, već može biti i opasan – zabilježeni su slučajevi gušenja.
Tiet canh. Tradicionalno vijetnamsko jelo. Priprema se od sirove krvi, kuhanih pačjih iznutrica i mesa, a na kraju se posipa kikirikijem i začinskim biljem. Nedavna epidemija ptičje gripe smanjila je popularnost ovog jela.
Shirako. Iz Japana dolazi i shirako – ribljii testisi puni sperme koji se serviraju skoro sirovi. Ovo jelo je vrlo zdravo jer riblje sjeme ima odličan omjer omega-3 i omega-6 masnih kiselina.