LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Lijepe, ali otrovne

FOTO: Ljepoti ovih biljaka divite se samo izdaleka

Ovih 5 biljaka ima razne namjene, unatoč opasnostima koje skrivaju.

Ovih 5 biljaka ima razne namjene, unatoč opasnostima koje skrivaju.

Ako volite boravak na otvorenom, posebice piknik u šumi ili uz rijeku, obratite pozornost na biljke koje vas okružuju. Iako na prvi pogled ne izgledaju opasno, mogu uzrokovati osip, trovanje ili ozbiljnije posljedice. Ovo su biljke kojih se morate čuvati, prema portalu Croatia.hr.

1. Bršljan

Ova naizgled bezopasna biljka u cijelosti je otrovna, ima karakteristične tamnozelene listove, zelenkasto-žute cvjetove sakupljene u okruglom cvatu i plave plodove. Unatoč tome što je otrovna, koristi se u medicinske i kozmetičke svrhe, ali u strogo kontroliranim uvjetima.

2. Crna bunika 

Ova zeljasta biljka u prošlosti se koristila za izrazu ljubavnih napitaka te uspavljivanje. Biljka je u cijelosti otrovna, ali se koristi za liječenje astme. Crnu buniku možete prepoznati  po neugodnom mirisu, vunastoj stabljici, dugačkim tamnozelenim listovima i žuto-ljubičastim cvjetovima.

3. Modri jedić

Jedna od najotrovnijih biljaka u Hrvatskoj, obično raste na vlažnim staništima u brdima, ali se nerijetko koristi kao ukrasna biljka u vrtovima i parkovima. Prepoznati je možete po perastim listovima te cvjetovima koji izgledaju kao grozd.

4.  Mrazovac

Ovu otrovnu biljku pronaći ćete na vlažnijim brdsko-planinskim livadama i pašnjacima. Izgledom podsjeća na šafran, stoga budite na oprezu. Otrovna je cijela biljka, a posebice sjeme i lukovica.

5.  Oleandar

Ova grmolika biljka izrazito je otrovna, ali se zbog izrazite otpornosti, jednostavnog uzgoja i raznolikosti boja cvjetova često nalazi u parkovima i vrtovima. Međutim, biljka je u cijelosti otrovna, a posebice ako dođe do požara jer udisanje gorućeg oleandra može stvoriti probleme.

Zapamtite tih nekoliko biljaka i uživajte u boravku u prirodi bez brige o mogućem trovanju.

FOTO: PIXABAY, YT SCREENSHOT