LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
4 hotspots

FOTO: Gdje se krije veliki broj klica u kući?

Osim očekivanih objekata poput WC školjke i spužve za pranje, još je nekoliko mjesta u našim domovima na kojima se krije iznenađujuće velik broj klica.

Osim očekivanih objekata poput WC školjke i spužve za pranje, još je nekoliko mjesta u našim domovima na kojima se krije iznenađujuće velik broj klica.

Osim očekivanih objekata poput WC školjke i spužve za pranje, još je nekoliko mjesta u našim domovima na kojima se krije iznenađujuće velik broj klica, a to mogu biti i daska za rezanje, mop za pranje poda, držač četkica za zube, pa čak i perilica rublja. Shodno tim saznanjima, preporuka je da na te površine i stvari obratite posebnu pozornost kod održavanja kućanstva, a sve kako biste naposljetku zaštitili svoje zdravlje i zdravlje svojih ukućana ili cimera.

Daska za rezanje
Klice se skupljaju u pokotinama daske za rezanje te je upravo zato nakon obrade sirovog mesa potrebno temeljito očistiti dasku i nož kako bi se klice zasigurno ubile, daske za rezanje treba čistiti na što višim temperaturama, u perilici suđa na najmanje 70 stupnjeva te je potrebno uvijek pustiti dasku da se dobro osuši jer većina klica nije otporna na sušenje.

Studenti, počistite svoje sobe: počinje sanitarna inspekcija u ovom domu!


Prednost dasaka od plastike: mogu se prati na preporučenih 70 stupnjeva (drvene daske ne podnose takav tretman dugo). Njihov nedostatak je nastajanje brazdi i tragova prilikom rezanja – tamo se rado gnijezde bakterije. Plastične ploče doista je potrebno redovito mijenjati. Drvo nije samo ekološki prihvatljivije od plastike već može biti i higijenskije. Određene vrste drva imaju antimikrobna svojstva, mogu ubiti bakterije. 

Mop za pranje poda

 
Jedna studija Sveučilišta u Hannoveru pokazuje da se na samo 10 cm² nalazi do 1 milijarda bakterija. Prije odlaganja je potrebno mop pustiti da se u potpunosti osuši kako bi se sprječilo stvaranje podloge podložne za razmnožavanje bakterija.
 
Držač četkica za zube

 

Kako treba izgledati soba nakon selidbe iz studentskog doma?


Čak i ako temeljito isperete četkicu nakon pranja zubi, nešto tekućine uvijek će kapnuti na držač četkice. Nije neuobičajeno da se s vremenom koloniziraju stafilokoki i koliformne bakterije. Redovito čistite držač vrućom vodom i sapunom ili ga stavite u perilicu posuđa jednom tjedno. Ako materijal dopušta, preporučuje se i tjedno tretiranje dezinficijensom.
 
Perilica rublja


Niske temperature pranja i programi za uštedu energije troše manje električne energije i štite okoliš. Međutim, broj mikroorganizama ne smanjuje se na temperaturama od 30 do 40°C. Naprotiv, bakterije se osjećaju posebno ugodno u toplom, vlažnom okruženju. Stoga uvijek perite tekstil zaražen klicama, poput donjeg rublja, ručnika za ruke i kuhinjske krpe, kao i krpe za suđe i krpe za čišćenje na 60°C i deterdžentom koji sadrži izbjeljivač. Kuhanje pranja obično je potrebno samo ako netko u vašem kućanstvu boluje od akutne zarazne bolesti.

 

FOTO: USPLASH