LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Koronavirus

Evo kako doći do COVID-potvrde online i kako ona izgleda

Do COVID-potvrde, koja već od ovog mjeseca znači povratak nešto normalnijem životu, možete doći u nekoliko minuta na Portalu zdravlja.

Do COVID-potvrde, koja već od ovog mjeseca znači povratak nešto normalnijem životu, možete doći u nekoliko minuta na Portalu zdravlja.

EU digitalnu COVID-potvrdu mogu zatražiti osobe koje su cijepljene jednom ili dvije doze cjepiva protiv koronavirusa, oni koji su nedavno preboljeli koronavirus, kao i oni koji posjeduju negativan test na koronavirus Do nje možete doći sasvim jednostavno, koristeći Portal zdravlja, odnosno sustav e-Građani, a u nastavku donosimo i kako.
 
Nakon što ste se prijavili na Portal zdravlja, trebate kliknuti na opciju COVID-19, a zatim na Digitalna potvrda EU-a za COVID te nakon toga kliknuti na Zatraži potvrdu ili kliknuti na poveznicu koja se nalazi ispod tog gumba i koja će vas odvesti direktno na sustav e-Građani gdje trebate kliknuti na gumb Zatraži potvrdu. Ispod njega možete vidjeti trenutno aktivne potvrde, kao i svoje zahtjeve.

Jednom kada ste odradili sve potrebne korake, na vašu će e-adresu gotovo istoga trena doći potvrda koja, između ostalog, ima datum zaprimanja druge doze, broj dobivenih doza, kao i datum isteka potvrde. Potvrda koja je, primjerice, zatražena 30. lipnja (istoga dana kada je osoba dobila drugu dozu cjepiva), vrijedit će do 22. siječnja 2021. godine. 

Potvrdu možete i isprintati i složiti prema uputama, a možete ju koristiti i na svojim pametnim telefonima jer sadržava QR-kod koji se jednostavno može očitati ondje gdje ga već budete koristili.

Postoje dvije strane COVID-potvrde, na jednoj strani se nalazi QR-kod i vaši osobni podaci, a na drugoj podaci o cjepivu i cijepljenju. Primjer druge strane možete vidjeti u nastavku.
FOTO: Studentski.hr
FOTO: UNSPLASH