LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Pomela konkurenciju

Dua Lipa proglašena najboljom mladom glazbenicom Europe

Europska nagrada za mlade glazbenike koji probijaju granice dodjeljuje se kao priznanje europskim izvođačima koji su ostvarili uspjeh u drugim europskim državama osim vlastite.

Europska nagrada za mlade glazbenike koji probijaju granice dodjeljuje se kao priznanje europskim izvođačima koji su ostvarili uspjeh u drugim europskim državama osim vlastite.

Britanska pjevačica porijeklom s Kosova, Dua Lipa, prošlog je tjedna osvojila vrhunsku Public Choice Award na dodjeli Europskih nagrada za mlade glazbenike koji probijaju granice (European Border Breakers Awards) u nizozemskom Groningenu. Zahvaljujući hitovima poput Be The One, Last Dance Hotter Than Hell, Dua Lipa prošle se godine probila na glazbenu scenu kao odlična autorica obećavajuće budućnosti. 

– Ovo mi jako puno znači. Živim u Ujedninjenom Kraljevstvu i dolazim s Kosova, ali najviše od svega osjećam Europu u sebi. – rekla je Dua Lipa koja je odnijela najveći broj glasova u svojoj konkurenciji. 

Glazbenici se nominiraju s obzirom na nekoliko kriterija – po prvom glazbenom izdanju objavljenom izvan svoje države (ako sudjeluju u programu Kreativna Europa), prodaji albuma u drugim zemljama članicama, po emitiranosti na radijskim stanicama u europskim državama te po održavanju koncertnih turneja izvan svoje domovine u sklopu Europskog programa za razmjenu talenata (ETEP) inicijative Eurosonic Noorderslaga za intenzivniju razmjena glazbenika gostovanjem po festivalima, radijskim stanicama i drugim medijima Europe. Ove je godine svečanost vodio BBC-jev voditelj Jools Holland i prenosila se uživo diljem cijele Europe kako na televiziji tako i radijskim kanalima. 

Inače, Europska nagrada za mlade glazbenike koji probijaju granice od 2004. se godine na inicijativu Europske komisije dodjeljuje kao priznanje europskim rock, pop i dance izvođačima koji su ostvarili uspjeh u drugim europskim državama osim vlastite. Među prošlim osvajačima EBBA-e ističu se imena poput Adele, Stromae, Gabriela Riosa, Hoziera, Of Monsters and Mena, Mumford & Sonsa, Aurore, Disclosure, Johna Newmana, C2C-a, Tokio Hotela, The Scripta, Years and Yearsa, Robina Schulza, Carnival Youtha,  MØ-a i Selah Sue.

FOTO: FACEBOOK