LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski recenzira

Dostojanstveno starenje i zabranjena ljubav kao okosnica romana koji se hvata u koštac s tabu-temama, a koji poklanjamo

Roman „Japanski ljubavnik” Isabel Allende donosi nam priču o ljubavi koja je jača od vremena, skandala i svih životnih nedaća koje prate nesretne ljubavnike. Dijelimo ga u nagradnom natječaju.

Roman „Japanski ljubavnik” Isabel Allende donosi nam priču o ljubavi koja je jača od vremena, skandala i svih životnih nedaća koje prate nesretne ljubavnike. Dijelimo ga u nagradnom natječaju.

Jedna od brojki koje krase spisateljicu Isabel Allende je 74 milijuna prodanih knjiga koje su objavljene na 42 jezika. Najnovije djelo iz njezina pera pod imenom Japanski ljubavnik bavi se tabu-temama – ispituje naš odnos prema starosti, dotiče se gorućih problema 50-ih godina prošloga stoljeća te autorica ostaje vjerna sebi uz dašak duhovnog aspekta. Izdavačka kuća Vuković i Runjić prijevodom spomenutog romana donosi ovu poslasticu na našu književnu scenu.

Početak knjige donosi nam iznenađenje. Čitajući kratak sadržaj i dijelove poglavlja pripremili smo se za ljubavnu priču koja se odvija 1941. godine, u vrijeme Pearl Harbora i par desetljeća nakon, ali je Isabel Allende imala drugačiji plan. Priči svjedočimo sa stajališta glavne junakinje Alme u današnje vrijeme kada je ona žena u godinama, kako samu sebe karakterizira. Radnja se odvija u jednoj vrsti doma za starije i nemoćne te postupkom retrospekcije saznajemo o događajima iz njezine prošlosti.

– Pokušavala je shvatiti što to znači nositi zimu na leđima, kolebati se pri svakom koraku, zbunjenost pred riječima koje se ne čuju dobro, dojam da ostatak čovječanstva hoda vrlo užurbano i govori vrlo brzo, prazninu, krhkost, umor i ravnodušnost zbog onoga što ih se ne tiče osobno, uključujući djecu i unuke, čija odsutnost više ne pada teško kao i prije i valja uložiti napor da ih se prisjete.

Decentno i dostojanstveno opisano starenje donosi nam potpuno novu perspektivu na ovaj dio života svakog pojedinca. Starenje je prikazano očima žene koja samu sebe vidi kao mladu osobu kakva je bila prije 40, 50 godina – punu života i potpuno nespremnu za situaciju u kojoj se našla. No, na proces starenja ne promatra se kao na nešto negativno i loše, već kao dio životnog poglavlja koje očekuje svakoga od nas.

– Nismo stari zato što smo navršili sedamdesetu. Počeli smo starjeti u trenutku rođenja, mijenjamo se dan za danom, život je stalno protjecanje. Razvijamo se. Jedino je drugačije to što smo sada malo bliže smrti. I što ima loše u tome? Ljubav i prijateljstvo ne stare.

Jednako važan aspekt romana Japanski ljubavnik, kako i sam naslov sugerira, jest ljubav. Iznimno jaka i karizmatična ljubav između poljske migrantice i članice visokoga društvenoga sloja nakon dolaska u Ameriku te japanskog Amerikanca zaposlenog kao vrtlara njezine obitelji. Nemoguća ljubav između dvoje mladih rodila se dok su još bili djeca, a rasplamsala se tijekom njihovih godina cvjetanja. 

– Ona mu je dala kopiju ključeva svojih životnih dnevnika, ali nije ih morao pročitati da bude upućen.

Mladi ljubavnici koji cijeloga života nisu zaboravili jedno na drugo i čija ljubav je samo rasla svakom godinom života koju su proveli odvojeno okosnica su ove, prije svega, ljubavne priče. Ljubav jača od godina, nedaća, nesreća, zaborava, vremena, pa i samoga života. Ljubav koja je obilježila živote ljubavnika i svih koji su se našli u njihovoj blizini. Ljubav koja koristi kao nadahnuće za ovakve pripovijesti. Ljubav bez koje svijet ne bi bio jednak.

– I onaj tko kaže da se svaka vatra ugasi prije ili poslije, taj se vara: postoje strasti koje ostaju požari dok ih sudbina ne uguši jednim udarcem, no čak i tada ostaju tople žerave spremne zapaliti se čim dobiju kisik.

Ako želite postati dijelom ove ljubavne priče, jedan primjerak romana Japanski ljubavnik autorice Isabel Allende imamo za vas te je za osvajanje potrebno uključiti se u nagradni natječaj. Na Facebook objavi ovog članka na stranici portala Studentski.hr ostavite točan odgovor na pitanje:

Koliko je primjeraka knjiga u svojoj karijeri prodala spisateljica Isabel Allende? 

Natječaj je otvoren do 27. rujna 2019. u 12:00.

FOTO: STUDENTSKI.HR/DORIANA TOMAC