LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Znanstveno istraživanje

DNA određuje jeste li ranoranioci ili „noćne ptice“

Pripadate li jutarnjem ili noćnom tipu ovisi o vašoj genskoj predispoziciji.

Pripadate li jutarnjem ili noćnom tipu ovisi o vašoj genskoj predispoziciji.

Buđenje rano ujutro stvara vam noćnu moru i najradije biste ostali spavati?! Imamo za vas odlično objašnjenje. Ne radi se o lijenosti, već je takvo ponašanje biološki određeno. Jeste li ranoranioc ili noćna ptica ne ovisi toliko o vašem izboru i željama već o genskom faktoru.

Znanstvenici na Sveučilištu u Leicesteru proveli su istraživanje kako bi vidjeli genske varijacije koje određuju jesmo li ranoranioci ili noćne ptice. Istraživanje je provedeno na voćnim mušicama, čiji geni imaju sličnu funkciju kao i kod ljudi. Utvrđeno je kako se razlika nalazi u genskim varijacijama unutar DNA i u različitim verzijama gena koji su prisutni kod jednog i drugog tipa ljudi.

Razlike u ponašanju između ranoranioca i noćnih ptica

Hoćete li ujutro produljiti alarm nekoliko puta ili se probuditi s osmijehom, također ovisi o genima. Osim što određuju kojem tipu pripadamo, geni određuju našu osobnost i način života. Na Sveučilištu u Barceloni, znanstvenici su proveli istraživanje u kojem su uspoređivali ranoranioce i noćne ptice te su utvrdili mnoge razlike u ponašanju.

Ranoranioci su izdržljiviji i teže stabilnom životu. Rijetko se osjećaju umorno i frustrirano, odnosno, pokazuju manje sklonosti oboljenju od depresije i anksioznosti. S druge strane, noćne ptice traže zabavu i uzbuđenje. Pokazuju ekstravagantno, impulzivno i temperamentno ponašanje. Skloni su nesanici, ovisničkom ponašanju i mentalnim poremećajima.

Iako su noćne ptice pametnije, ranoranioci su uspješniji. Kako radno vrijeme kreće od ranog jutra, u velikoj su prednosti jutarnji tipovi koji većinu poslova obave u to vrijeme i tako ostvaruju uspjeh. Dok noćnim tipovima odgovara večer jer su tada u punoj mentalnoj i fizičkoj snazi. Kada je u pitanju kreativnost, situacija je potpuno drugačija. Ranoranioci su skloniji razviti originalna i kreativna rješenja tijekom noći, a noćne ptice ujutro.

Način prehrane također ovisi o tipu kojem pripadamo. Za ranoranioce najvažniji obrok je zdravi doručak, a čaj najvažniji napitak. S druge strane, noćne ptice preskaču doručak, jer nemaju dovoljno vremena, te piju kavu kako bi se razbudili. Za njih su najvažniji ručak i večera. Također, jedu u kasnim noćnim satima zbog čega su skloni pretilosti i visokoj razini stresa.

FOTO: FLICKR