LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
"Brave New World"

Ćiro Blažević na adrenalinskoj utrci bespilotnih letjelica

Prvi vikend festivala novih tehnologija okupio je više od 500 posjetitelja. Drugi vas dio očekuje od 10. do 12. lipnja kada se održava vatreni 48-satni hackathon.

Prvi vikend festivala novih tehnologija okupio je više od 500 posjetitelja. Drugi vas dio očekuje od 10. do 12. lipnja kada se održava vatreni 48-satni hackathon.

Adrenalinska utrka dronova, u kojoj su snage odmjerili profesionalci u ovom sve popularnijem futurističkom sportu, održana je 5. lipnja u zagrebačkom HUB385. Time je završio prvi vikend festivala novih tehnologija Brave New World. Velika hala pretvorena je u trkalište bespilotnih letjelica, a svi znatiželjnici mogli su na radionici naučiti upravljati dronom, ali se i okušati u praksi. Među njima se našao i hrvatski nogometni stručnjak Ćiro Blažević koji se oduševio mogućnostima ovih brzih letjelica i odvozio svoju prvu ali, ako je suditi po reakcijama, ne i posljednju vožnju.

Cijeloga dana održavao se i niz besplatnih radionica na kojima su polaznici učili kako uzgojiti biljke u automatiziranom hidroponskom okruženju bez klasičnih metoda vrtlarstva, ali i izraditi automatizirane košnice koje osiguravaju ugroženu populaciju pčela. Kako dizajnirati aplikaciju za IoT uređaj, napraviti robote uz pomoć lego kockica te izraditi i kontrolirati elektroničke uređaje moglo se također saznati od stručnjaka. Zainteresirani za 3D printer naučili su modelirati i programirati, a potom su isprintali vlastiti model i ponijeli ga kući.

Foto: Komunikacijski ured Colić, Laco i partneri

Ovaj događaj kojem je cilj podići tehnološke kompetencije mladih i ohrabriti ih da izrađuju inovativna tehnološka rješenja, prvog je vikenda okupio više od 500 posjetitelja i sudionika na 28 radionica, a 18 izlagača predstavilo je svoje inovativne projekte i izloške.

Drugi dio Brave New Worlda očekuje vas idućeg vikenda, od 10. do 12. lipnja kada se održava vatreni 48-satni hackathon. On će završiti odabirom najboljih Start upova koji ulaze u šestomjesečni projekt. U tom će periodu, uz pomoć renomiranih inozemnih i domaćih stručnjaka s bogatim iskustvom, raditi na razvoju svojih projekata u co-working prostoru HUB385, imati pristup tech-laboratoriju i potrebnoj opremi.

Projektne timove sponzorirat će tvrtke koje prepoznaju važnost tehnološke edukacije mladih u Hrvatskoj  Vipnet, HEP i RiT. Pobjednike očekuje investicija u iznosu od milijun kuna za lansiranje projekta na globalno tržište. Za besplatno se sudjelovanje možete prijaviti na poveznici.

FOTO: KOMUNIKACIJSKI URED COLIĆ, LACO I PARTNERI