LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sustav elemenatra Dmitrija Mendeleeva

Činjenice koje sigurno niste znali o periodnom sustavu elemenata

Ruski kemičar Dmitri Mendeleev koji je objavio prvi periodni sustav elemenata, proslavio je svoj 182. rođendan na Googleovom crtežu. U čast njegovog rođendana donosimo vam činjenice koje sigurno niste znali o samome sustavu.

Ruski kemičar Dmitri Mendeleev koji je objavio prvi periodni sustav elemenata, proslavio je svoj 182. rođendan na Googleovom crtežu. U čast njegovog rođendana donosimo vam činjenice koje sigurno niste znali o samome sustavu.

Dimitri Mendeleev, izumitelj periodnog sustava napravio je podjelu elemenata po kemijskim i fizikalnim svojstvima. Njegov ''eureka trenutak'' desio se u trenutku kada je shvatio da postoji sustav u temeljnim svojstvima svih elemenata. Rezultat toga bila je podjela elemata, ali je otkrio i kako postoji još elemenata koje tek treba otkriti. Njegov Periodni sustav elemenata objavljen je 1869. godine, no bio je nepotpun. Sama tablica sastoji se od 118 elemenata organiziranih prema atomskim brojevima. Atomski broj računa protone koji se nalaze u jezgri protona, ali i zajedno s neutronima čini većinu mase atoma. Podijeljena je u retke i skupine; šest skupina ima imena, a najpoznatiji od njih je onaj sa plemenitim plinovima (Skupina 18). No, sigurni smo kako ove stvari već odavno znate, zato vam donosimo pet činjenica koje sigurno niste znali. 

Periodni sustav dobio je četiri nova elementa u samo jednome danu

30. prosinca potvrđeno je kako će elementi 113, 115, 117 i 118 biti dodani u sedmi red tablice od strane Međunarodne unije za čistu i primijenjenu kemiju. Radili su na tome od 2004. godine kada je studij počeo prikazivati otkriće elementa 113. Zadovoljili su testove te su dodani na periodičnu tablu.

Mendeleev nije jedini radio na Periodnome sustavu elemenata

Njemački fizičar Lothar Meyer objavljuje raniju prototip verziju Periodnog sustava 1964. godine u kojemu grupira elemente prema kemijskim i fizičkim svojstvima. Do 1868. identificirao je 53 elementa, ali ta verzija nije objavljena sve do 1895. godine

Mnogi od elementi su umjetni

Devedeset pronađenih elemenata su prirodni, ali dva tuceta napravljeni su umjetno. Prvi od njih bio je tehnecij, a to je otkriveno tek 1937. godine od strane Carla Perriera i Emilia Segre. Ime mu potječe od grčkog technetos što simbolizira umjetno, a jedan je od elemenata koji se koristi kao radioaktivni dio obilježivača za vrijeme medicinskih ispitivanja ljudskoga tijela.

IZVOR: Tumblr

Mendeleevova riječ nije bila zadnja

Njemački filolog Theodor Benfey kreirao je dvodimenzionalnu spiralu 1964. godine Benfeyeva verzija dizajnirala je kako bi pokazala nerazmjeran razmak između elemenata na suprotnim krajevima Mendeleejeve verzije. Postoji još kompleksnija verzija, a to je trodimenzionalna verzija Paula Giguerea. No, nijedna od tih verzija nisu uspjele istjerati Mendeleejevu iz naših školskih udžbenika.

Ljubitelji Terryja Pratchetta također su bili uključeni

Nakon smrti Terryja Pratchetta, nekoliko desetaka tisuća njegovih ljubitelja potpisalo je peticiju kojom se poziva da element bude nazvan po njemu. Element 117 privremeno je dobio ime Uus, ali peticija Dr Kat Daya željela je da se nazove oktarin u čast Pratchettu. Oktarin je, naime, bila boja magije u autorovim Discworld serijama.

FOTO: STUDYBLUE