Brzo i jednostavno pripremite zdrave zobene keksiće
Jednostavni zobeni keksići s jabukom i medom kojima možete pokazati kulinarsku kreativnost.
Jednostavni zobeni keksići s jabukom i medom kojima možete pokazati kulinarsku kreativnost.
Iako je ovaj recept uglavnom jesenski s obzirom na to da su sastojci jabuka i med, može se pripremiti bilo kada, a miris koji ostavi poželjet ćete imati stalno. Priprema je jednostavna, a sastojci lako dostupni. Sam recept možete prilagoditi po želji, posebice ako želite zdravije varijante, kao na primjer da zamijenite obično brašno pirovim ili slično. O količini jabuka i grožđica ovisit će i mekoća samih keksića sljedećeg dana (ako ih ostane uopće za sljedeći dan).
Sastojci:
- pola šalice grožđica i/ili sušenih brusnica
- višnjevac
- 4 jabuke
- 180 g maslaca
- čokolada za kuhanje (opcionalno)
- 1 jaje
- 2 žlice meda
- pola žličice sode bikarbone ili prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- pola žličice soli
- 1 šalica brašna
- 2 šalice zobenih pahuljica
- cimet i muškatni oraščić
Priprema:
Grožđice i/ili brusnice namočite u višnjevcu (može se dodati i vruće vode kako bi upile više tekućine). Jabuke ogulite i naribajte, sok nemojte baciti. Pomiješajte maslac, med i jaje. Dodajte sol i sodu, zatim malo po malo brašno. Dodajte zobene pahuljice, začine, grožđice i jabuke te po želji naribanu čokoladu za kuhanje. Ostavite pola sata u hladnjaku. Rukom oblikujte keksiće u male kuglice koje stisnite da otprilike sve budu jednake visine i stavite na masni papir. Pecite petnaestak minuta dok ne dobiju zlatnu boju. Ostavite ih 10 minuta prije posluživanja. Dobar tek!