LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Za vješte prste

Brzim tipkanjem možete „sačuvati“ 21 dan u godini

Želite li ubrzati pisanje vaših seminarskih radova? Ubrzajte tipkanje!

Želite li ubrzati pisanje vaših seminarskih radova? Ubrzajte tipkanje!

Jeste li znali da možete sačuvati čak 21 dan u godini brzim tipkanjem? Brojka zapravo i ne začuđuje kad osvjestimo da prosječno svaki dan koristimo tipokovnicu tri sata za posao, slanjem e-maila, slanje poruka, korištenje društvenih mreža i tako dalje. No, jeste li znali da ako ubrzate svoju brzinu tipkanja za 20 posto, uštedjet ćete čak do 35 minuta dnevno, odnosno 213 sata godišnje? Ako pretpostavimo da smo 10 sati svakog dana aktivni, ovom računicom možete sačuvati čak 21 dan svake godine! Naime, profesionalni daktilograf postiže 120 riječi u minuti, a prosjek je 40 riječi u minuti. Kako biste sačuvali 21 dan godišnje, vaše se tipkanje mora ubrzati na 70 riječi u minuti.

Oni koji sporije tipkaju smatraju se nesposobnima

Ako ste ikad gedali neki hakerski film, onda znate da kad neki computer geek sjedne za kompjuter, njegovi prsti jednostavno lete po tipkovnici. S obzirom na to da mu prsti lete po tipkovnici, a ne skida oči s ekrana, znate da čovjek zna što radi. Zbog ovakvih stereotipa, smatra se da osoba koja sporo tipka zapravo ne zna što radi, odnosno da je manje sposobna za obavljanje određenog zadatka.

Vježbanjem do bržeg tipkanja

Znanstvenik Dr. Weir sa Sveučilišta Aalato u Helsinkiju smatra da je rješenje brzog tikanja u tome da vam se dlanovi ne miču, a da prsti lete po tipkovnici, piše Lifehack. Možete pratiti vaš razvoj brzog tipkanja tako da si mjerite vrijeme tipkanja određene dužine teksta kroz dulji vremenski period kako biste mogli detektirati promjenu. To možete probati s testom brzog pisanja. No, tipkanje ne mora uvijek biti dosadno. Pokušajte odigrati igre tipkanja kao što su Barracuda, Fingerjig ili Bubbles. Zapamtite, seminarski radovi se puno brže rješavaju bržim tipkanjem.

FOTO: FLICKR