LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Feminizam vs antifeminizam

Antifeministički argumenti bez uporišta

Umjesto da se zajedno borimo za potpunu jednakost, u 21. stoljeću vode se rasprave o tome što je uopće feminizam. Iako je to nešto što smo odavno trebali naučiti, danas izaziva mnoge smiješne i nepotrebne rasprave.

Umjesto da se zajedno borimo za potpunu jednakost, u 21. stoljeću vode se rasprave o tome što je uopće feminizam. Iako je to nešto što smo odavno trebali naučiti, danas izaziva mnoge smiješne i nepotrebne rasprave.

U ljudskoj je naravi da ono što nam se ne sviđa ili nam iz nekog razloga ne odgovara pokušavamo prikazati kao loše, odnosno zlo. Također, uvijek najprije osuđujemo nešto što ne poznajemo i ne razumijemo dovoljno, odnosno na temelju informacija koje čujemo stvaramo mišljenje i ne pokušavamo istražiti jesu li one istinite. Lakše je osuđivati i praviti se pametan, nego potražiti i otkriti drugu stranu priče. Medalja ima dvije strane, a mi nažalost uvijek gledamo samo jednu.

Iako živimo u 21. stoljeću, koje se smatra vrhuncem ljudske civilizacije, ipak nismo ništa naučili. Demokracija je sve samo ne demokracija jer se i dalje borimo s različitim vrstama neravnopravnosti. Drugim riječima, famozna demokracija ne vrijedi za sve jednako, ona je tu da prekrije našu izopačenu stranu, koja se sada ne smije izravno i jasno prikazivati.

Tako je feminizam još uvijek jedna od gorućih tema koja izaziva mnoge konflikte i komentare. Feminizam se definira kao društveno-politički pokret s ciljem poboljšanja položaja i života žena u društvu, odnosno izjednačavanje prava žena s pravima muškaraca te promjena prezentacije žena u medijima i zakonodavstvu. Feminizam nije ono što se često misli i govori. Vrijeme je da naučimo razliku.

Mrziteljice muškaraca

Prvo što će vam reći antifeministi je da feministice mrze muškarce i kako im je cilj istrijebiti cijelu mušku populaciju. Nažalost, ovo je jedan od glavnih i najčešćih argumenata protiv feminizma. No, istina je zapravo suprotna. Feminizam podrazumijeva borbu za prava svih ljudskih bića, kako žena tako i muškaraca.

Naime, patrijarhat ne utječe negativno samo na žene već i na muškarce. To je vidljivo iz mnogih primjera, poput roditeljskog dopusta za očeve, jer prema patrijarhalnoj tradiciji majke su te koje se brinu za djecu, pa se očevi suočavaju s mnogim problemima po ovom pitanju. Zapamtite, feministice se ne bore protiv muškaraca, već protiv mišljenja koje im društvo nameće. Od muškaraca se očekuje da budu snažni i da nikad ne iskazuju svoje emocije te da budu bolji od drugih, što znači da je sramotno ako je žena u nečemu bolja. Također, nameće im se određeno mišljenje o ženama, odnosno kako se trebaju prema njima ponašati, što podrazumijeva omalovažavanje, vrijeđanje i zlostavljanje.

Seksistički ispad crnogorskog profesora u emisiji: „Sviđa mi se ono što je ispod...”


Ne trebam feminizam, volim biti domaćica

Feminizam pruža priliku da budemo ono što želimo. Stoga, ako su neke žene odlučile biti domaćice, a druge astronauti, feminizam je tu da im pomogne. Neovisno o poslu koji rade, trebale bi imati jednaka prava kao i muškarci i to nitko ne smije osporavati. Feminizam ne zabranjuje ženama da ostanu kod kuće i preuzmu potpunu brigu o domu i djeci, već pokušava zaštititi njihova prava, kao i prava žena koje se žele baviti nekim drugim poslom te izgraditi svoju karijeru.

Feminizam uskraćuje ženstvenost

Naprotiv, feminizam potiče ženstvenost. Svaka žena ima pravo izgledati kako želi, a ne kako joj to društvo nameće. Neke žene vole lijepu odjeću, šminku, odlaske u kupovinu, a neke vole jednostavniji izgled i ne pridaju tim stvarima veliku pažnju. To nema veze s feminizmom, već s ukusima. Možeš biti feministica i voljeti ružičastu boju jer jedno ne isključuje drugo. Svatko ima svoj stil i to je ono po čemu se razlikujemo od ostalih.

Žene trebaju feminizam jer su slabe

Žene nisu slabe, već neprestano pokazuju svoju snagu, sposobnost i inteligenciju. No, problem je što seksizam još uvijek postoji i na putu do uspjeha i ostvarenja svoje karijere žene se sukobljavaju s mnogim preprekama kao što je omalovažavanje, vrijeđanje i manja plaća. Feminizam ne treba ženama da budu jake, već da se uspješno bore protiv nepravednog društvenog sustava.

Drugu godinu zaredom otvoren natječaj za poticanje izvrsnosti žena u digitalnim tehnologijama


Muškarci ne mogu biti feministi

Još jedna zabluda koja proizlazi iz samog neznanja i shvaćanja što je zapravo feminizam. Kao što je već rečeno, feminizam se bori za jednaka prava žena i muškaraca te ih nastoji zaštititi. Stoga, svatko može biti feminist, pa tako i muškarci. Protiv patrijarhata treba se boriti zajednički jer on šteti i ženama i muškarcima. Ako to prije shvatimo, moći ćemo stvarno nešto i promijeniti.

Ne trebamo feminizam u 21. stoljeću

Jednaka prava podrazumijevaju puno više od prava na glasanje, obrazovanje i zapošljavanje. Ravnopravnost je, nažalost, prisutna samo na papiru, dok se u stvarnom životu zakoni neprestano krše. Unatoč tome što živimo u 21. stoljeću, još uvijek postoji puno praznog prostora koji treba popuniti kako bi se postigla potpuna jednakost žena i muškaraca i kako bi oni imali jednaka prava u svim aspektima života. I dalje se žene prikazuju kao objekti, odnosno seksualni objekti te se nameće slika kako bi one trebale izgledati. Stvarno šteta, kad smo toliko civilizirani.

Nemate ideju za poklon za Dan žena? Evo rješenja!


IZVOR: HER CAMPUS
FOTO: GIPHY