LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ili katastrofa ili blagoslov

8 zlatnih pravila za život s cimerom

Kada je riječ o suživotu s drugima, najbolje je polako se prilagoditi. Nemojte se odmah ljutiti ako se netko ne ponaša baš onako kako biste vi to htjeli. Nismo svi jednako odgojeni i nije svima lako priviknuti se na novi život daleko od roditelja...

Kada je riječ o suživotu s drugima, najbolje je polako se prilagoditi. Nemojte se odmah ljutiti ako se netko ne ponaša baš onako kako biste vi to htjeli. Nismo svi jednako odgojeni i nije svima lako priviknuti se na novi život daleko od roditelja...

Nikome nije lako otići od kuće i još se k tome prilagoditi životu u nekoliko kvadrata s novom i potpuno nepoznatom osobom. Kako bi taj suživot bio što lakši, donosimo nekoliko zlatnih pravila.

1. Čistoća

Čistoća je najveći problem s kojim ćete se susresti tijekom svog života s cimerom. Nisu svi ljudi navikli čistiti iza sebe, rijetki su kojima je drago čistiti, ali kako bi suživot prošao bez većih problema, čistiti se mora. Ako dijelite frižider, vodite računa da bacite hranu kojoj je prošao rok. Nakon tuširanja, operite mlazom tuša kadu kako bi vaši ostaci šampona nestali te potom pokupite dlake. Ako cimer ne podnosi pušenje, pušite na terasi ili na prozoru (to što vi živite nezdravo, ne znači da smijete ugrožavati zdravlje drugog). Odmah operite suđe nakon jela jer nema ništa odvratnije od prljavog suđa u sudoperu. Dogovorite se kada ćete čistiti sobu i poštujte taj red. Možete ponekad i popustiti i počistiti i kada je cimerov red, ali nemojte previše popuštati jer će se naviknuti.

2. Nemojte useliti svojeg dečka/curu

Svi mi volimo provoditi vrijeme s našim partnerima nasamo i mnogo je zgodnije npr. pogledati film u stanu ili sobi, nego u kinu gdje te masno opelješe. Kod dovođenja prijatelja ili partnera najvažnija je suglasnost cimera, ali to nikako ne smijete zloupotrijebiti. Ne može vaš partner doći 5 puta tjedno kod vas i to dok je cimer u stanu. On će se možda praviti da mu ne smeta, ali zapravo mu to jako ide na živce. Možda se želi odmoriti ili učiti. Na kraju krajeva, ipak bi vam studij trebao biti na prvom mjestu, a ako nije, dopustite onima kojima je da kvalitetno nastave studiranje. 

3. Poštujte mir i tišinu

Ako je prošla ponoć i znate da vam cimer sutra ima važan ispit, ugasite zvučnike i glazbu slušajte preko slušalica. Također, bilo bi super da navečer pripremite odjeću koju planirate nositi tako da možete što tiše ujutro izaći iz sobe. Ako cimer ima priliku spavati sat duže nego vi, nemojte mu san upropastiti s 30 minuta klapanja po sobi tražeći što obući. Također, imajte na umu da polakše zatvarate vrata ormara ili sobe dok cimer spava. Studentu ništa nije tako dragocjeno kao san.

4. Odredite granice

Odredite pravila koja morate uzajamno poštovati. Recimo, ne želite da se u stanu puši ili ne želite kućne ljubimce. Ne želite da vam se neka stvar dira, možda postoji kutak vaše sobe u koji smijete zalaziti samo vi itd. Sve što mislite da bi vam smetalo, kažite odmah na početku i nastojte poštovati pravila koja je cimer postavio.

5. Ne nervirajte se 

Kada je riječ o suživotu s drugima, najbolje je polako se prilagoditi. Nemojte se odmah ljutiti ako se netko ne ponaša baš onako kako biste vi to htjeli. Nismo svi jednako odgojeni i nije svima lako priviknuti se na novi život daleko od roditelja. Ali, ako su neka ponašanja prešla granicu, reagirajte.

6. Razgovarajte o problemima

Često možete biti u pravu kada nešto tvrdite, ali i u krivu zbog tona kojim to kažete. Prijateljski i hladne glave recite cimeru što vam smeta i što bi trebalo popraviti. Kada to raščistite, pitajte što biste vi kao cimer mogli raditi bolje. Zdrava je komunikacija 80% posla. 

7. Pošteno dijelite troškove

Pošteno ne znači uvijek na pola. Ako živite u stanu i morate plaćati režije, nije u redu da vi potrošite 500 kn struje jer se potajno se grijete puhalicom, a cimer 300 kn. Ako trošak podijelite na pola, svatko će morati platiti 400 kn, ali zapravo će cimer platiti 100 kn koje nije potrošio. Budite pošteni. Ako ste svjesni da ste trošili više struje nego cimer, platite dio njegove svote. Kako bi izbjegli te scenarije, nastojte biti umjereni u trošenju režija. Ako budete malo pazili, bit će i vašim starcima lakše plaćati. Ne kažemo da se ne smijete prati 7 dana kako biste uštedjeli na vodi, ali nemojte raditi i kupke s dupkom napunjenom kadom...

8. Budite pristojni

Kada uđete u prostoriju, pozdravite. Ne derite se na Skype ispred cimera i ne puštajte preglasnu glazbu ako primijetite da mu to smeta. Ne ponašajte se kao da cijeli stan pripada samo vama. Ravnomjerno raspodijelite prostorni kapacitet stana. I najvažnije: održavajte osobnu higijenu. 

FOTO: FLICKR.COM