LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
U zdravom tijelu zdrav duh

8 savjeta o zdravoj prehrani usklađenoj sa studentskim budžetom

Uz malo ustrajnosti i čvrstu odluku za promjenom, itekako je moguće hraniti se potpuno zdravo i pritom još i uštedjeti.

Uz malo ustrajnosti i čvrstu odluku za promjenom, itekako je moguće hraniti se potpuno zdravo i pritom još i uštedjeti.

Česta je predrasuda da je zdrava prehrana puno skuplja od one koja se kod većine ljudi svakodnevno konzumira. Ipak, nezdrave se namirnice prema cijeni ne razlikuju mnogo od onih zdravih, samo je važno pažljivo birati i planirati koje ćemo proizvode uzeti. Uz malo ustrajnosti i čvrstu odluku za promjenom, itekako je moguće hraniti se potpuno zdravo i pri tomu još i uštedjeti, a mi donosimo nekoliko savjeta kojima ćete postići upravo to.

Planirajte obroke

Ako se uistinu planirate početi hraniti zdravo, prvi je korak da uvedete dnevni, tjedni ili mjesečni plan prehrane. Ipak, pažljivo birajte i planirajte koje ćete namirnice staviti na popis ne samo zbog sebe, nego i zbog svog kućnog budžeta. Nemojte uvijek i odmah na prvu kupiti sve čega se sjetite u danom trenutku, već se držite rasporeda kupovine koji ste napravili. Iako ima dana kada se zasigurno zaželite bureka u pekari ili neke druge namirnice, radije ustanite ranije i doručkujte kod kuće ili si pripremite obrok koji ćete ponijeti sa sobom na fakultet. Na taj ćete način pobijediti sebe, a i novčanik će ostati puniji.

Birajte zdrave obroke u menzi

Studentske su menze mjesta na koja studenti, posebice oni koji ne kuhaju ili žive u studentskom domu, odu jesti barem jedanput dnevno. Nažalost, danas su i one pune nezdravih i visokokaloričnih obroka, pa je veoma lako pokleknuti pod pritiskom društva i ostalog prehrambenog sadržaja koji nam se nudi u njihovim jelovnicima. Ipak, uz jaku je volju moguće odoljeti takvim napastima i za istu cijenu, ako ne i manju uzeti mnogo zdraviju varijantu obroka kao što su, primjerice, neko varivo i salata. U menzi uvijek ima i zdravih opcija, ali treba ih uočiti i ne uzeti prvo jelo koje stoji ispred nas, nego pogledati što se sve nudi i odabrati najbolje.

FOTO: Pixabay

Kuhajte za više dana

Jela poput graha, mahuna, kelja i kupusa mogu duže stajati u hladnjaku i jesti se više dana, posebice ako se skuhaju u većim količinama. Osim toga, njihova će vas priprema koštati mnogo manje vremena, ali i novca te ćete se, uz te činjenice, svakako hraniti na zdraviji način. Studenti koji žive u podstanarskim stanovima uštedjet će i nešto struje, svakako više nego da su kuhali svaki dan. Ponekad je, kada zateknemo prazan hladnjak, lakše naručiti pizzu ili otići u obližnji restoran brze prehrane jer nismo raspoloženi za kuhanje. Znajući da vas u hladnjaku čeka već skuhano jelo koje je pritom ukusno i zdravo, poželjet ćete pojesti upravo njega.

Smanjite unos slatkiša i grickalica

U današnje smo vrijeme suočeni sa svakodnevnim reklamama i medijskim plakatima koji nam nude različite nezdrave namirnice po, barem na prvu, prihvatljivim cijenama i tako nam one postaju sve više privlačne. Ipak, navedene namirnice, ne samo što iziskuju izdvajanje određene svote novca, dugoročno štete ljudskom organizmu i nisu mu toliko ni potrebne. Naravno, to ne znači da slatkiše i grickalice trebate potpuno izbaciti iz prehrane. Postoje slične, ali svakako zdravije namirnice poput orašastih plodova i tamne čokolade. One možda jesu skuplje, ali imat ćete ih duže vremena jer su iznimno hranjive, pa ćete ih jesti u manjim količinama.

FOTO: Pixabay

Kupujte smrznuto voće i povrće

Iako vam se na prvu to vjerojatno ne čini kao dobra ideja, smrznuto voće i povrće u mnogočemu može biti korisno. Smrznuto se povrće može iskoristiti za kuhanje juhe, što je svakako zdravija varijanta od one iz vrećice, ili za pečenje pomfrita na maslinovom ulju i kao začinski dodatak ostalim jelima. Voće se, s druge strane, može iskoristiti za dobar smoothie. U konačnici, navedene su namirnice svakako jeftinija i nadasve zdrava opcija od kupovine svježeg voća i povrća, unatoč uvriježenom suprotnom mišljenju da je ove proizvode bolje kupovati na tržnici ili ih uzgajati samostalno. Uostalom, kada je riječ o smrznutim proizvodima, dobar je način uštede novca smrzavanje jela!

Povećajte unos riže i graha

Kada se govori o zdravoj prehrani, nerijetko se smatra da se čovjek mora opskrbiti većinom zdravih namirnica koje mu se nude kao što su, primjerice, integralne žitarice, bezglutenski kruh i tjestenina. Međutim, pri unošenju zdrave hrane uopće vam ne treba previše namirnica. Dovoljno je da unesete u svoju prehranu neke od namirnica kao što su riža i grah, odnosno da povećate njihov unos. Dok je riža veoma jeftina i jednostavna namirnica za upotrebu i pripremu, grah sadrži vlakna koja vas mogu zasititi bez da potrošite mnogo novca. Ako pak ciljate na mršavljenje, u svoje obroke dodajte još i povrće.

FOTO: Pixabay

Smanjite odlaske na kavu

Složit ćete se da je studentski život često užurban, ali i da nerijetko pruža mogućnosti poput ispijanja kave na terasi omiljenog kafića nakon predavanja. Ipak, dugoročno gledano, svakodnevna kava iziskuje dodatne troškove i radije ju pokušajte zamijeniti alternativnijom namirnicom kao što je, primjerice, domaći sok od naranče ili limunada koju možete napraviti kod kuće. Na taj ćete način, za istu cijenu, dobiti zdraviju varijantu pića i ne ćete ostati zakinuti ni za što. Ako ne možete zamisliti jutro bez kave, popijte ju samo tada, a sjedenje u kafićima za vrijeme pauze zamijenite šetnjom s prijateljima ili čitanjem knjiga u knjižnici.

Prvo iskoristite ono što imate

U današnje smo vrijeme pretrpani informacijama o tome kako nam stalno nešto novo treba da bismo bili zadovoljni. Međutim, veliki dio proizvoda koji se reklamiraju u medijima zapravo nam nije potreban te ga čak nećemo do kraja ni iskoristiti, a svejedno ćemo ga kupiti i time skratiti svoj ionako nerijetko siromašni studentski budžet. Prilikom provođenja zdrave prehrane, ali i štednje, uvijek ciljajte na to da iskoristite do kraja sve one namirnice koje ste nedavno uzeli, a tek potom otiđite u kupovinu novih.

FOTO: PIXABAY